Gemeente Westvoorne


Afgelopen maand 15.000 euro schade door vandalisme in Westvoorne

Met ingang van dit jaar registreert de gemeente Westvoorne de schade door vandalisme aan gemeentelijke eigendommen. Het doel van de registratie is ondermeer inzicht te krijgen in de schade, de ontwikkeling daarvan, de spreiding over de kernen en de objecten die vernield worden. In de afgelopen maand bedroeg het totale schadebedrag EUR 15.000, let wel: schade aan particuliere eigendommen zit hier nog niet eens bij.

De schade tijdens de jaarwisseling, die in het bedrag van EUR 15.000 is opgenomen, bedraagt EUR 10.500. Dus in enkele dagen werd er voor een enorm bedrag in feite in de brand gestoken en aan stukken geslagen. Jammer van al dat geld dat door de Westvoornse burgers opgebracht moet worden en waarmee zoveel nuttige en leukere dingen kunnen worden gedaan.

Een opsomming van de trieste feiten:

Vernielde vuilnisbakken in de hele gemeente EUR 6.000

Schade skatebaan Oostvoorne EUR 2.500

Glijbaan verbrand in Rockanje EUR 1.000

Gevelschade De Merel door brandende vuilcontainer EUR 1.000

Diefstal koperen bliksemafleiding Gemeentehuis EUR 4.500

Uitgangspunt is alle schade aan gemeentelijke eigendommen te registreren en de schade in zo veel mogelijk gevallen op de dader(s) te verhalen. Maandelijks wordt de stand van zaken op vandalismegebied doorgenomen en ook in de voorlichtingspagina van de gemeente gepubliceerd. Er wordt ook gekeken of er een bepaalde lijn in vandalismegevallen valt te ontdekken en waar de meeste gevallen zich voordoen. Op deze manier kunnen preventieve maatregelen worden genomen.

Maar preventie is een verantwoordelijkheid van iedereen en niet alleen een zaak van de gemeente en de politie. Elke burger van Westvoorne heeft immers belang bij een veilige en prettige woonomgeving. De gemeente wijst erop dat het bij vandalismeschade gaat om gemeenschapsgeld, dat uiteindelijk door de burgers moet worden opgebracht. Mocht u vandalen aan het werk zien, dan is de beste en kortste weg wanneer u de vandalen aanspreekt op hun gedrag. Daarnaast kunt u het vandalisme natuurlijk ook doorgeven aan de politie.