Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (05/02)

OOSTERHOUT NB, 5 februari 2007

Politie rolt Dongense hennepkwekerijen op

DONGEN: Politiemensen rolden maandag 5 februari 2007 in woningen aan het Konijnendonk en in de Amstelstraat drie hennepkwekerijen op. Op de zolder van een woning aan het Konijnendonk troffen politiemensen in werking zijnde hennepkwekerijen aan, met daarin in totaal 121 hennepplanten.
In de woning van de buren, eveneens aan het Konijnendonk werd een soortgelijke situatie aangetroffen. Daar was ook een wietplantage van gelijke grootte op de zolder ingericht. Bij de doorzoeking van een woning aan de Amsterlstraat stuitte de politie op een kleine hennepkwekerij.

In alle gevallen ging te politie over tot de arrestatie van de hoofdbewoner van het betreffende pand. De kwekerijen zijn ontmanteld en de hennepplanten en diverse groeibenodigdheden vernietigd. Ook was er sprake van diefstal van stroom, waarbij in alle drie de gevallen sprake was van ernstig brandgevaar door de onzorgvuldige manier waarop de elektriciteit voor de kwekerijen was aangelegd. De
energiemaatschappij deed aangifte van diefstal van stroom. Politie en Justitie proberen in deze gevallen het wederrechtelijk verkregen voordeel dat de verdachten hebben gemaakt met illegale kwekerijen terug te vorderen. Dat gebeurt in het kader van de Pluk ze wetgeving terug.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie gaat overigens niet op één anonieme tip af. De binnengekomen informatie wordt altijd verder onderzocht voordat tot een doorzoeking wordt overgegaan.

Schennispleger in Geertruidenberg

GEERTRUIDENBERG: Zondagmiddag 4 februari is een achtjarig meisje slachtoffer geworden van een exhibitionist. De nog onbekende man benaderde het meisje tegen einde van de ochtend in de Elisabethstraat. Hij sprak het meisje aan en toonde daarbij zijn geslachtsdeel, aldus het 8-jarige meisje. Zij ging er snel vandoor en informeerde haar vader, waarna de politie ingeschakeld werd. Agenten hebben, aan de hand van het signalement, de wijk doorzocht maar de verdachte niet meer aangetroffen. Ook is er navraag gedaan bij een groot aantal omwonenden. Da leidde niet tot concrete aanvullende informatie. Een vriendinnetje van het meisje zegt dat ze de man wel gezien heeft, maar is geen slachtoffer geworden van de schennispleging die hij later pleegde. Op basis van het opgegeven signalement stelt de politie een nader onderzoek in.

Dronken brokkenmakers

WAALWIJK: Zondagmiddag 4 februari om 17.15 uur behandelde de politie een verkeersongeval op de A-59. Het ging om een eenzijdig ongeval waarbij een 54-jarige man uit Merksem met zijn auto tegen de vangrail was gebotst. Hij was zelfstandig uit zijn auto kunnen komen na het ongeval. De man verkeerde onder invloed van alcohol, maar moest vanwege verwondingen naar het ziekenhuis. Agenten zijn met hem meegegaan en lieten in het ziekenhuis een bloedproef van de man afnemen. Tijdens het onderzoek bleek dat de man nog gezocht werd. Voor het Openbaar Ministerie moest hij nog drie gevangenisstraffen ondergaan. Bovendien waren twee andere politiekorpsen op zoek naar de man.
Gedurende zijn opname in het ziekenhuis werd de man door de politie bewaakt. Op maandag 5 februari is hij overgebracht naar het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen. Uiteraard krijgt hij proces-verbaal voor het feit dat hij een aanrijding veroorzaakte onder invloed van alcohol.

GIESSEN: Een bloedproef werd ook afgenomen van een 77-jarige man uit Uitwijk. Hij veroorzaakte zondagmiddag 4 februari 2007 rond 15.00 uur een aanrijding in Giessen. De man was met zijn brommobiel tegen een geparkeerde auto gebotst. Daarbij was aan beide voertuigen de flinke schade ontstaan. De adem van de man rook naar alcohol. Bovendien lagen er in zijn brommobiel de nodige bierflesjes. Dat leidde tot zijn arrestatie. In het politiebureau kon de verdachte geen ademanalyse volbrengen, waarna de politie een bloedproef van hem liet afnemen. Het bloedmonster wordt in het laboratorium van het Nederlands Forensische Instituut onderzocht op het alcoholpromillage.

HANK: 300,- boete mocht een dronken Belgische vrachtwagenchauffeur afrekenen. Dat was het boetebedrag dat de Officier van Justitie hem oplegde, nadat hij met zijn vrachtauto tegen een viaduct was gereden. De aanrijding gebeurde zondagavond 4 februari om 23.40 uur op de Kurenpolderweg. De man had naar eigen zeggen een afslag te vroeg had genomen en te laat bemerkt dat het viaduct een lagere doorgang had dan zijn combinatie. De cabine van de trekker had lichte schade aan de windvanger. Een aluminiumcontainer, geladen op de oplegger, was beschadigd geraakt. Het viaduct had geringe schade opgelopen. Omdat de chauffeur onder invloed van alcohol was, volgde zijn arrestatie. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 410 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op, waarbij hij de boete meteen moest betalen. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van drie uren opgelegd.

Proces-verbaal voor illegaal stoken van afval

DORST: De milieupolitie zag maandagmiddag 15 januari een sterkte rookontwikkeling op de Groenestraat. Onderzoek wees uit dat de rook opsteeg vanaf een bedrijfsterrein. Het bleek dat een man afval aan het verbranden was. Hij stookte afvalhout op en in een stalen vat. Het afval was afkomstig van het bedrijf. Volgens de milieuwetgeving is het strafbaar dergelijk afval te verbranden. De 37-jarige man had geen vergunning voor het verstoken van afval. Hij kreeg dan ook een proces-verbaal aangezegd. De overtreding is door de politie op foto vastgelegd. Bedrijven moeten hun afval aanbieden aan een erkend afvalverwerkingsbedrijf. Particulier kunnen hun afval (eventueel tegen betaling) aanbieden bij de milieustraat van de gemeente. Een vergunning om afval te verstoken wordt doorgaans nooit verleend.

Winkelsluitingswet overtreden

RIJEN: De politie trad zondag 4 februari op tegen een 37-jarige man uit Achtmaal. De man had zijn winkel aan de Stationsstraat geopend voor publiek. Hij had geen vergunning of een ontheffing van de Winkelsluitingswet aangevraagd bij de gemeente Gilze en Rijen. Uiteraard informeert de politie de gemeente over dit voorval.

Nat pak voor overlopen inbreker

WAALWIJK: Een inwoner van Waalwijk schrok toen hij bij thuiskomst een inbreker overliep. Dat gebeurde zondagmiddag 4 februari om 13.00 uur in de Marga Klompestraat. De man kwam thuis na een fietstochtje en merkte dat hij via de voordeur zijn woning niet binnenkon. Hij ging vervolgens achterom en werd daar bijna omver gelopen door een inbreker die er vandoor wilde gaan. Er ontstond een achtervolging, waarbij andere buurtbewoners hulp boden door de achtervolger aanwijzingen te geven over de vluchtroute van de inbreker. Op de begraafplaats Bloemendaal sprong de crimineel uiteindelijk het water in en zwom naar de overkant van de gracht om op die manier aan zijn belager te ontkomen. Later bleek dat de vluchtende inbreker op zijn hazenpad ook nog een fiets van iemand had afgenomen. De inmiddels gewaarschuwde politie zette drie eenheden en een politiehond in bij de speurtocht naar de dader. De inbreker slaagde er in om zijn achtervolgers af te schudden en is sindsdien spoorloos. Later bleek dat uit de bewuste woning een handtas met inhoud was verdwenen. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich via 0900 88 44 te melden. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Auteur: Jeroen Steenmeijer