Unicef



Somalië: kinderen omgekomen door mortiergranaten 05 februari 2007, Nairobi, Kenia - In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn op donderdag 1 februari zeven mensen door mortiergranaten om het leven gekomen. Onder de slachtoffers, die in een nederzetting voor ontheemden verbleven, zijn drie kinderen.

De veiligheidssituatie in Mogadishu is verslechterd door aanslagen op de overgangsregering en op Ethiopische troepen, die deze aanslagen op hun beurt weer vergelden. Unicef, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en andere lokale en internationale organisaties proberen de Somalische ontheemden te helpen met gezondheidszorg, schoon water en onderwijs. Zij betreuren het ten zeerste dat juist deze kwetsbare burgers het slachtoffer worden van het geweld. Vooral kinderen ervaren nu nog meer angst en stress.

Christian Balslev-Olesen, directeur van Unicef Somalië: "Ontheemde gezinnen worden gedwongen hun tijdelijke verblijfplaatsen te ontvluchten, zonder te weten waar ze naartoe moeten." Ziekenhuizen in Mogadishu melden dat zij een aantal kinderen hebben opgenomen die door de aanvallen met de mortiergranatien gewond zijn geraakt.