Nominatieronde tiende WebWijzerAward geopend

Burger@overheid.nl

De WebWijzerAward gaat dit jaar naar de overheidsorganisatie die er het beste in slaagt burgers te betrekken bij de ontwikkeling of uitvoering van beleid. Iedereen die dat wil, kan tot en met 16 februari a.s. nominaties voordragen. De winnaar wordt op dinsdag 20 maart a.s. bekend gemaakt tijdens de 'Dag van de Burger'.

De WebWijzerAward is de stimuleringsprijs voor overheidsorganisaties die het beste de BurgerServiceCode toepassen. Dit is een gedragscode met tien kwaliteitseisen voor de relatie tussen burger en overheid in de moderne (digitale) samenleving. Deze eisen zijn geformuleerd als rechten van burgers en daarbij behorende plichten van overheden. Zo weet de burger wat hij mag verwachten en de overheid wat haar te doen staat. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Vorig jaar was het de gemeente Amsterdam die naar het oordeel van de jury de 10 punten van de BurgerServiceCode het beste heeft toegepast. Eerdere winnaars waren onder andere de gemeente Assen en de IB-groep (2005) en de gemeenten Roermond en Dongen (2004).

Burger@Overheid.nl heeft besloten voor de toekenning van de WebWijzerAward 2007 het accent te leggen op de 3 punten uit de BurgerServiceCode die betrekking hebben op 'actief burgerschap'. De burger is niet alleen 'klant' van de overheid, maar ook deelnemer aan de beleidsontwikkeling. Daarom wordt deze keer extra gelet op de onderwerpen 'ontvankelijk bestuur', 'verantwoordelijk beheer' en 'actieve betrokkenheid'.

Vanaf vandaag kan iedereen via de website www.burger.overheid.nl nominaties aandragen voor de WebWijzerAward 2007. De nominatieronde sluit 16 februari a.s. De jury, ook dit jaar het Forum Burger@Overheid.nl onder voorzitterschap van Marjet van Zuijlen, zal dan een selectie van 10 genomineerden vaststellen en vervolgens een winnaar aanwijzen.

De WebWijzerAward wordt uitgereikt door de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Dit gebeurt op 20 april a.s. op de 'Dag van de Burger', een manifestatie die door de Nationale ombudsman wordt georganiseerd in Den Haag. Dan wordt bekend wie het estafettestokje overneemt van burgemeester Job Cohen van Amsterdam.


---