Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Adviesrapport OESO over Randstad verschenen

05-02-2007

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft het rapport 'Metropolitan Governance and Competitiveness: the Case of Randstad, The Netherlands' uitgebracht. Het adviesrapport is opgesteld door het Secretariaat van het Territorial Development Policy Committee (TDPC). Het resultaat is een belangwekkend rapport met interessante aanbevelingen voor het beleid van het Rijk en decentrale overheden.

In juli 2005 heeft het ministerie van Economische Zaken, mede namens de ministeries van VROM, BZK, V&W en LNV en de Regio Randstad, de OESO gevraagd een 'Territorial Review' voor Randstad Holland op te stellen. Aanleiding was de zorg over de dalende concurrentiekracht van de Randstad. Het doel van een 'Territorial Review' is het beleid ten aanzien van de concurrentiekracht van een gebied te evalueren en aanbevelingen te doen voor de versterking ervan. Ook de bestuurlijke structuur van het gebied wordt onder de loep genomen. De OESO maakt hiervoor gebruik van de kennis en ervaring die in andere metropolitane regio's is opgedaan.

De centrale boodschap in het rapport is dat de economie in de Randstad in veel opzichten goed scoort, maar dat de relatief lage groei van de arbeidsproductiviteit een grote uitdaging blijft. De OESO beveelt hierbij aan om beter gebruik te maken van de voordelen die de nabijheid van relatief grote stedelijke agglomeraties in de Randstad biedt. De Randstad als polycentrisch gebied (stedelijk gebied met meerdere kernen) zou dan als het ware de voordelen van grote wereldsteden kunnen evenaren. Hiervoor is nodig dat de interne bereikbaarheid in de Randstad verbetert, steden zich meer gaan specialiseren, het woon- en leefmilieu verbetert (onder andere door meer te profiteren van het Groene Hart als hoogwaardig leefmilieu en voor recreatie), innovatie wordt gestimuleerd en het kennispotentieel beter wordt benut.

Een deel van het rapport gaat over de bestuurlijke structuur in de Randstad. De Commissie Kok heeft hiervan gebruik gemaakt in het Advies commissie versterking Randstad' dat op 17 januari jongstleden is gepresenteerd. Volgens de OESO hoeft de bestuurlijke structuur niet diepgaand te worden hervormd: meer efficiëntie volstaat. Opschalen van bijvoorbeeld gemeenten zou hier aan kunnen bijdragen, te beginnen met de gemeenten rond de vier grote steden, evenals het aanpakken van enkele problemen op Randstadniveau (bijvoorbeeld verkeer en vervoer). Op de langere termijn zou een fusie tussen de vier provincies kunnen leiden tot één Randstadprovincie.

Het rapport wordt begin april 2007 in Nederland gepresenteerd tijdens een conferentie en aangeboden aan de opdrachtgevers.

Meer informatie


* Rapport OESO: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=2706&sp=2&dn=w839
* Aanbiedingsbrief aan Tweede Kamer: Rapport OESO: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=2706&sp=2&dn=w840
* Dossier Randstad Holland: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=6977