Gemeente Harlingen

Hoe is het met uw kennis van de (nieuwe) verkeersregels? 5-2-2007
Om het aantal verkeersongevallen in Friesland terug te brengen, heeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) in samenwerking met de Friese gemeenten het initiatief genomen voor het samenstellen en introduceren van een "opfris"-cursus voor de (dagelijkse) deelnemers aan het (snel)verkeer. De cursus "Bijtanken en Oppoetsen" genoemd, wordt verzorgd en gecoördineerd door de Stichting Bevordering Verkeerseducatie Noord-Nederland. De cursus is toegespitst op de rijbewijsbezitter maar ook zeker leerzaam voor fietser en voetganger.

De cursus is gericht op het praktisch functioneren in het verkeer van alledag en wordt gegeven door bevoegde rij-instructeurs/trices. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en inzichtelijke informatie worden de cursisten "bijgepraat" over de belangrijkste verkeersregels en verkeerstekens. Tevens wordt informatie verstrekt over wijzigingen en aanvullingen van de verkeerswetgeving in het algemeen. Na iedere les wordt een toetsje afgenomen, schriftelijk of met dia's.

Het autorijden in het moderne verkeer is drukker en gejaagder geworden en doet niet alleen een sterk beroep op verkeerskennis en -inzicht maar ook op onze waarneming. Vandaar dat tijdens de cursus ook een ogentest wordt afgenomen. De laatste cursusbijeenkomst wordt afgesloten met een dia-toets, die wel lijkt op het huidige theorie-examen, maar uiteraard geen echt examen is. In de loop der jaren wordt deze toets als zeer leerzaam en belangrijk ervaren omdat men aan de hand van audio-video-apparatuur duidelijke uitleg krijgt over verschillende verkeerssituaties. De volledige cursus omvat een vijftal bijeenkomsten van circa 2 tot 2½ uur. De kosten bedragen EUR 30,- per cursist, inclusief naslagwerk. Na het volgen van de volledige cursus wordt aan de cursisten via de gemeente een Certificaat van deelname verstrekt.

Bij voldoende belangstelling (minimaal 20 personen) wordt de "opfris"-cursus nu ook voor de bewoners van de gemeente Harlingen gegeven. De start van dit project is donderdag 8 maart 2007 van 14.00 uur tot 16.00 uur in het Vierkant aan de Johan van Oldenbarneveltstraat 2 te Harlingen.
Heeft u belangstelling? Dan kunt u zich opgeven voor maandag 19 februari 2007 bij Rudolf Botma, coördinator ouderenwerk van de gemeente Harlingen tel. 0517 - 239584 of mailen r.botma@st-rondeel.nl.

Naast de 5 theoretische bijeenkomsten is het ook mogelijk een afspraak te maken met de docent(e) om met eigen auto een proefrit te rijden, waarbij de cursusleid(st)er optreedt als 'adviseur'. Na afloop van alle cursussen die we in Friesland organiseren is er ook nog een gelegenheid om in een garagebedrijf in uw woonomgeving een korte bijeenkomst "Technische Zelfredzaamheid" te volgen, waarbij uitleg wordt gegeven over kleine technische 'problemen' die u zelf kunt oplossen cq. uitvoeren, zoals het controleren van vloeistoffen, het verwisselen van een band, een lampje of een zekering e.d.