Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten weekend van 3 en 4 februari 2007
In de cel na mishandeling en bedreiging

Twee jongemannen van 17 en 18 jaar uit Purmerend en Amsterdam zijn aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De politie werd gebeld dat ter hoogte van de basisschool in de Nijlstraat een man in elkaar werd geslagen en bedreigd met een mes. Het 22-jarige slachtoffer zou getuige zijn geweest van een vechtpartij en had zich er als willekeurige voorbijganger in gemengd. Vervolgens zou hij een kopstoot hebben gekregen en zijn bedreigd met een vlindermes door een van de verdachten, de 17-jarige Purmerender. Toen de politie arriveerde ging deze verdachte ervandoor. De achtervolging werd per voet en auto ingezet. Even verderop kon hij worden aangehouden, maar bood daarbij hevig verzet en schreeuwde en trapte naar de agenten. Met gepast geweld kon hij worden geboeid. Op dat moment begon een bekende van de verdachte zich met de aanhouding te bemoeien door de agenten te bedreigen en uit te schelden. Deze 18-jarige Amsterdammer werd vervolgens door inmiddels ingeroepen versterking aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. Beide mannen zijn na verhoor in een cel geplaatst.

Mishandeld met stokken

Oostzaan, 4 februari 2007

Een 19-jarige Zaandammer is aangehouden op verdenking van mishandeling met stokken van meerdere personen. Bij de politie werd melding gemaakt van een man die op het Zuideinde door het lint ging en meerdere personen sloeg met stokken. De politie ging ter plaatse en sprak met een van de slachtoffers en enkele getuigen die het signalement van de inmiddels gevluchte dader opgaven. Met meerdere politie-eenheden werd naar de verdachte uitgekeken. Na 20 minuten werd hij door agenten op de Kolkweg temidden van een aantal jongens gesignaleerd en aangehouden. De verdachte is, na te zijn verhoord en het opmaken van proces-verbaal tegen hem, in een cel ingesloten.

Getuigen en slachtoffers verklaarden later tegenover de politie dat de verdachte in woede was ontstoken nadat een meisje op een brommer naar hem had getoeterd omdat hij in de weg stond. De verdachte zou het meisje daarom een schop hebben gegeven tegen haar arm. Bekenden van het meisje spraken de jongen hierop aan, waarna de verdachte met twee stokken om zich heen begon te slaan. Hierbij heeft hij twee jongemannen van 16 en 20 jaar uit Oostzaan verwond aan hun hoofd. Het 20-jarige slachtoffer heeft zich moeten laten behandelen in het ziekenhuis.

Aanrijding met letsel

Zaandam, 3 februari 2007

Op de Thorbeckeweg hebben twee auto's met elkaar gebotst waarbij een van de auto's met daarin 5 inzittenden op de kop in de berm terecht is gekomen. De bestuurder van de andere auto zat alleen in het voertuig en reed over de Thorbeckeweg in de richting van Oostzaan. De 29-jarige Zaandammer was op weg naar een aantal vrienden dat zonder benzine was komen te staan op de vluchtstrook langs de Thorbeckeweg. Het ongeval is vermoedelijk ontstaan nadat de Zaandammer met hoge snelheid remde om de vluchtstrook op te gaan en daarbij de auto met de 5 passagiers uit Utrecht raakte. Beide voertuigen raakten in een slip. Het voertuig met de Utrechters ging over de kop en belandde in de naast de weg gelegen bosjes. Drie vrouwen en een 6-jarig meisje zijn met onbekend letsel naar verschillende ziekenhuizen in Amsterdam overgebracht. De mannelijke bestuurder kwam met de schrik vrij. Het andere voertuig kwam overdwars op de weg tot stilstand, de bestuurder bleef ongedeerd. Uit de blaastest die de politie bij hem afnam bleek dat er geen alcohol in het spel was. De politie heeft direct de Thorbeckeweg ter hoogte van de Wibautstraat tijdelijk afgesloten. De voertuigen zijn weggesleept.