Ingezonden persbericht



---





PERSBERICHT nieuwe tentoonstelling

Den Haag, 23 januari 2007

Aan vreemde en aan vertrouwde kust

Op 3 februari wordt bij Panorama Mesdag de tentoonstelling "Aan vreemde en aan vertrouwde kust" geopend; een imposant overzicht van werken op papier, voornamelijk uit de periode 1840-1940, van Amerikaanse, Engelse, Franse en Nederlandse kunstenaars.

Veel kunstenaars vertrokken naar vreemde en verre landen om een opdracht uit te voeren, een bestaan op te bouwen of op zoek te gaan naar kennis en inspiratie. Tot in de 18e eeuw legden reizende kunstenaars hun indrukken van het land dat ze bezochten veelal vast in stad- en dorpsgezichten. Daarna ging men op zoek naar de natuur en naar het ideale landschap. Kusten werden bij uitstek een geliefd thema: de onmetelijke zee, het geweld van wind en golven, de bijzondere luchten en het steeds wisselende licht inspireerden de kunstenaars. In het verlengde daarvan werden visserschepen op het strand of aan de kust, havens en kades als symbolen van avontuur en onzekerheid geliefkoosde onderwerpen. In de 19e eeuw reisden kunstenaars meer dan ooit en kregen daardoor veel internationale contacten. Het zwaartepunt van deze expositie ligt dan ook op de 19e eeuw.

Tentoongesteld zijn werken van kunstenaars als Seymour Haden, Johan Jongkind, Mortimer Menpes, Joseph Pennell, Hendrik Willem Mesdag, William Turner en James Whistler die allen een vertrouwde of vreemde 'kust' hebben weergegeven. De dank van Panorama Mesdag gaat uit naar Gemert Art Gallery die deze tentoonstelling heeft samengesteld.

De opening vindt plaats op 3 februari 2007 om 17.30 uur en wordt gedaan door Margot Dijkgraaf, literair criticus NRC Handelsblad. De tentoonstelling is vervolgens te bekijken t/m 25 maart 2007 in Panorama Mesdag - Zeestraat 65 - Den Haag. Maandag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur / zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie: 070 - 3 644 544 (infolijn) of kijk op www.panorama-mesdag.com.


---