Ingezonden persbericht


Boter, Kaas en Eieren over achterstandswijken

Amsterdam 1 februari, 2007

PERSBERICHT

Etnische spanningen kunnen zorgen voor rellen

In Boter, Kaas en Eieren zijn Ellin Robles (columnist) en Jan van Leijenhorst (Voorzitter Interventieteam Toegankelijkheid) te gast. Zaterdag 3 februari gaan zij in discussie over de problemen in de achterstandswijken. Is de werkelijke situatie zo explosief dat het kan escaleren?

Ellin Robles: 'Ik merk in mijn omgeving dat Surinamers een bloedhekel hebben aan Marokkanen en Afrikanen. Ook merk ik dat er een slag Marokkaanse jongens is, 'n bepaald type Marokkaanse jongens, die een diepe minachting heeft voor Nederlanders. Maar dat je zou denken dat allochtonen, wat voor groep dat ook is, zich gezamenlijk zouden keren tegen autochtonen, dat denk ik niet. Ik denk dat er tussen de etnische groepen onderling veel meer gedonder is. ...’.

Jan van Leijenhorst: 'Wij moeten ons niet gaan vergelijken met Parijs. Dat het mis is in Nederland is een groot woord, het gaat om bepaalde plekken, waar het mis kan gaan, het kan op kleine schaal zijn, het kan gaan om incidenten bij discotheken of uit de hand gelopen overlastsituaties tot in grote steden, waar bepaalde groepen van allochtone en autochtone afkomst met elkaar over straat liggen. Dit kan gewoon gebeuren...'.

Ook wordt er gesproken over wooncorporaties, die de situatie in de kwetsbare wijken alarmerend vinden. De 21 grootste woningcorporaties van Nederland, verenigd in de Vernieuwde Stad, willen in bepaalde gevallen de regie overnemen van de gemeenten als het gaat om leefbaarheid en sociale activiteiten. Is dit een goed idee?

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 14.55 uur op Nederland 2. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT


Ingezonden persbericht