Debuut Japanse kunstenares Ayako Rokkaku in Amsterdam

Gallery delaive

Debuut Japanse kunstenares Ayako Rokkaku in Amsterdam

AMSTERDAM, January 4 /PRNewswire/ --


- Ayako Rokkaku: Walkin' Around Clouds


- 3 - 27 februari tentoonstelling bij Gallery Delaive


- 18 - 22 april kunstenaar aanwezig bij de Art Cologne Duitsland


- "...Ik wil zo lang mogelijk blijven schilderen".

De kunstenares Ayako Rokkaku (1982) vertelde dit in een kort interview tijdens haar deelname aan de Geisai art market in 2006. Kaikai Kiki, het bedrijf van de wereldberoemde Japanse kunstenaar Takashi Murakami organiseert deze beurs met als doel het steunen, motiveren en bekritiseren van het werk van beginnende jonge Japanse kunstenaars. Rokkaku heeft in 2003 de Scout Prijs op Geisai #4 gewonnen en in 2006 bij Geisai #9 de prestigieuze Akio Goto Prijs. Geisai nodigt voorname personen uit de internationale kunstwereld uit om deel uit te maken van hun jurypanel. Francois Pinault, eigenaar van onder andere Christies en de architect Tadao Ando maakten deel uit van het jurypanel van Geisai #9. Kunstenaar Yoshimoto Nara en David Ellis viel deze eer de voorgaande jaren ten deel.

Ayako Rokkaku is woonachtig in Chiba-ken, een gemeente die hoort bij het 'Groter Tokyo' gebied in Japan. Rokkaku heeft geen les gehad op een academie, maar heeft zichzelf de techniek van het schilderen aangeleerd. De kunstenares is in 2002 begonnen met schilderen en neemt sinds die tijd zelfstandig deel aan kunstbeurzen in Japan.

Rokkaku heeft een typerende manier van werken. Zij brengt met blote handen de acrylverf direct aan op de ondergrond die meestal van karton is. Een terugkerend motief in haar werk zijn adolescente kinderen, die zij veelal in close-up afbeeldt. De lange armen en grote ogen van de meisjes zijn gemaakt in de stijl van Japanse Anime ( Japans voor animatie) wat wordt versterkt door het gebruik van heldere kleuren en simpele details. Rokkaku plaats de kinderen niet voor een achtergrond, wat de kijker wellicht niet direct opvalt omdat de figuren steeds in een andere pose worden afgebeeld; zittend, rennend, liggend. Het is deze onschuldige vorm van dynamiek ontdaan van verdere beeldvulling, die de kern vormt van haar werk. De kracht van de directe schildertechniek van Rokkaku komt optimaal tot uiting in haar 'live paintings' die zij ter plekke maakt op kunstbeurzen zodat de bezoeker deel kan uitmaken van haar wereld.

Ayako Rokkaku neemt in 2007 deel aan TEFAF te Maastricht, Art Cologne in Duitsland en Art Amsterdam.

Informatie en fotomateriaal:

Voor een foto kunt u klikken op onderstaande link:

www.perssupport.nl/Home/Persberichten/Actueel?itemId=88686

Contact:

Voor meer informatie of afbeeldingen neem contact met ons op: gallery.delaive@wxs.nl of kijk op www.delaive.com/persbericht.htm telefoon: +31(0)20-6221295 fax: +31(0)-206204130.