PvdA Europees parlement


Betere bescherming werknemers bij wisselen pensioenfonds


1 februari 2007
Ieke van den Burg Werknemers die van pensioenfonds wisselen, worden beter beschermd. Als het tenminste ligt aan de commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement. Door de gunstige stemming van gisterenavond komt er eindelijk beweging in een dossier dat vooral belangrijk is voor werknemers die in het buitenland werken en pensioen opbouwen.

PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg heeft in het debat een belangrijk succes geboekt. Pensioenkapitaal kan niet, zoals de Europese Commissie voorstelde, individueel worden opgevraagd en meegenomen naar een ander pensioenfonds. Wanneer iemand in verschillende fondsen kapitaal opbouwt, is het belangrijk dat al die stukjes pensioen uiteindelijk bij elkaar een goed pensioen opleveren. Daarom moeten zogenaamde slapersrechten meegroeien met de rechten die achterblijvende deelnemers in een pensioenfonds opbouwen. Als dat niet gebeurt, daalt de reële waarde van het pensioen.

"Op lange termijn moeten we ook gaan kijken naar het meenemen van pensioenkapitaal, de zogenaamde waardeoverdracht. Zo´n regeling is nu nog te prematuur omdat er te grote verschillen zijn in de prestaties en dekkingssystemen van de fondsen in de verschillende landen," aldus Ieke van den Burg.

De uitslag is een steun in de rug voor de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken die binnenkort dit dossier bespreekt. Van den Burg hoopt dat de lijn van haar commissie Econ wordt voortgezet.