door beschermende plantenstof
Minder darmpoliepen door
beschermende plantenstof
1 feb 2007
Onderdeel: Wageningen UR
Een tot dusver obscure groep verbindingen in plantaardige producten
halveert de kans op darmpoliepen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek
van dr. Anneleen Kuijsten aan Wageningen Universiteit.
Â
De door Kuijsten onderzochte stoffen zijn lignanen. Ze zitten in
meergranenbrood, thee, groenten en fruit. Ze vallen onder de
polyfenolen, een grote groep verbindingen in plantaardige
voedingsmiddelen waarvan onderzoekers vermoeden dat ze beschermen
tegen ziekten. Of lignanen dat ook doen is nog steeds niet duidelijk,
maar op basis van Kuijstens onderzoek zou je dat wel verwachten.
Kuijsten keek in haar op RIKILT (onderdeel van Wageningen
UR) uitgevoerde onderzoek naar de concentratie enterolignanen in het
bloed. âEnterolignanen zijn vereenvoudigde versies van de lignanen in
voedingâ, zegt de promovenda. âIn de dikke darm hebben bacteriën er
methylgroepen en hydroxylgroepen afgehaald.â
Bij gebruikers van antibiotica, die minder bacteriën in hun darmen
hebben, is de concentratie enterolignanen in het lichaam gering. Bij
mensen met constipatie is die concentratie daarentegen iets hoger.
Mensen met verhoudingsgewijs veel enterolignanen in hun bloed, hebben
de helft minder kans op darmpoliepen dan mensen met lage concentraties
enterolignanen, ontdekte Kuijsten. âDarmpoliepen zijn een voorstadium
van darmkanker. Het merkwaardige is dat een hoge concentratie
enterolignanen de kans op darmkanker weer niet kon verlagen.â
Kuijsten kon evenmin een verband vinden tussen enterolignanen en hart-
en vaatziekten. Dat betekent echter niet dat lignanen dus geen
gezondheidseffecten hebben, benadrukt de promovenda. âDe opname van
lignanen is goed, en het lichaam breekt lignanen naar verhouding
langzaam afâ, zegt Kuijsten. âJe vindt daarom vrij hoge concentraties
enterolignanen in het lichaam. Omdat ze lijken op het vrouwelijke
geslachtshormoon estradiol zouden ze de werking daarvan kunnen
imiteren of juist blokkeren. De gezondheidseffecten van enterolignanen
zouden daardoor vooral met hormoongerelateerde ziekten te maken kunnen
hebben.â
Onderzoekers vermoeden dat lignanen de kans op borst- en
eierstokkanker kunnen verminderen. Ook daarvoor is echter nog weinig
bewijs gevonden.
Anneleen Kuijsten promoveerde op 30 januari bij prof. Pieter van ât
Veer, hoogleraar Voeding en epidemiologie, en prof. Frans Kok,
hoogleraar Voeding en gezondheid.
Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.
Wageningen Universiteit