VVD


31-1-2007

VVD vindt breuk met beleid Zalm van PvdA zorgwekkend

Indien het nieuwe kabinet het voorzichtige financiële beleid van VVD-minister Zalm terzijde schuift leidt dat op termijn onvermijdelijk tot onaangename verrassingen waar de burger niet op zit te wachten.

Financieel woordvoerder Frans Weekers vindt het onbegrijpelijk dat het aanstaande kabinet van PvdA, CDA en CU wil tornen aan een succesvol gevoerd begrotingsbeleid van de afgelopen 12 jaar. Het plan van de PvdA houdt in dat de ingebouwde veiligheidsmarge van Zalm voor onverwachte financiële tegenvallers onder het kopje "realistisch begrotingsbeleid" wordt opgesoupeerd.
De liberalen vinden het van groot belang om voorzichtig te begroten want de economie laat zich geen vijf jaar vooruit voorspellen. De eerste de beste tegenvaller resulteert in onverwachte maar wellicht ook onnodige bezuinigingen of leidt tot een toename van de schuld. In het eerste geval leidt dat tot onrust bij de bevolking. Het tweede geval is ronduit onverantwoord want schuift de gevolgen van spilzucht door naar de volgende generatie.

"Juist nu het in Nederland economisch beter gaat is het zaak om de Staatsschuld verder af te lossen om straks de vergrijzingskosten op te kunnen vangen in plaats van de erfenis van Zalm te verkwanselen", aldus Weekers.
Niet alleen de VVD baart zich zorgen ook het ambtenarenadvies van de studiegroep begrotingsruimte waarschuwt om het begrotingsbeleid te handhaven.

Het is voor de VVD overduidelijk dat de PvdA de formatie "aan het winnen is" en dat het CDA, zonder financieel expert Wijn, het nakijken heeft. De VVD zal het financiële beleid van het aanstaande kabinet nauwlettend blijven volgen, nu en na de formatie. Weekers: "Elke keer als Bos de portemonnee van Zalm opent sta ik vooraan om deze zo snel mogelijk weer te sluiten."

Woensdag 31 januari 2007

Voor nadere informatie: f.weekers@tweedekamer.nl