Gemeente 's-Hertogenbosch

31-01-2007
College gaat de boer op met nota voor het buitengebied Behalve de stad en de dorpen maken ook de natuur- en agrarische gebieden een belangrijk onderdeel uit van de gemeente. Tot dit buitengebied behoren onder meer de Bokhovense Polder, het Engelermeer, de Diezemond en de Woerd, de uiterwaarden van de Maas, de Rosmalense polder en de Hooge Heide, het Bossche Broek en de Moerputten. Deze liggen als een "schil" rond de stad. De gemeente is van plan om voor dit totale buitengebied één nieuw bestemmingsplan te maken. De eerste stap is daartoe gezet. Namelijk het vrijgeven van een nota van uitgangspunten waarover de mening wordt gevraagd van bewoners, wijk- en bestuursraden en belangenorganisaties. Daarna wordt de nota, inclusief het resultaat uit de consultatieronde, aangeboden aan de gemeenteraad voor besluitvorming.

Het doel van de nota is tweeledig. Enerzijds vormen de uitgangspunten uit de nota straks de basis voor het nieuwe bestemmingsplan. Anderzijds kan vooruitlopend op de vaststelling van het bestemmingsplan alvast een afweging plaatsvinden voor het al of niet honoreren van (bouw)initiatieven. Die kunnen dan via afzonderlijke ruimtelijke procedures een vergunning krijgen.

Streven naar behoud en bescherming
Er is per deelgebied aangeven hoe het er in de toekomst uit zou moeten zien. Voor de uiterwaarden van de Maas wordt gestreefd naar de afwisseling tussen land, water, natuur en recreatie. In de Diezemond en de Woerd is het behoud van natuur, landbouw en cultuurhistorische waarden van belang. Ook voor het Bossche Broek en de Moerputten is het uitgangspunt behoud en bescherming van de waterhuishoudkundige, natuurlijke en cultuurhistorische waarden. Bovendien is voor het Bossche Broek de natuurontwikkeling en waterberging van belang. Voor het Engelermeer wordt gedacht aan de ontwikkeling van natuur (noordoostzijde) en recreatie (zuidwestzijde). Voor de polder van Bokhoven is behoud van het open landschap door agrarisch gebruik het uitgangspunt. Er wordt ruimte geboden voor ontwikkeling van nevenactiviteiten en nieuwe vormen van landbouw.

Omgeving Rosmalen
De Rosmalense polder is gereserveerd als gebied voor landbouwontwikkeling met intensieve veehouderij. Dit vloeit voort uit het reconstructieplan Maas en Meijerij. In het gebied Sprokkelbosch wordt gestreefd naar behoud en versterking van het "open" landschap met weilanden en velden. Verder is in de Hooge Heide het behoud en bescherming van het bestaande boslandschap van belang. Bij verval van functies zoals instituten en kloostercomplexen is hergebruik voor wonen, kleinschalige bedrijvigheid of voorzieningen toegestaan. Het moet dan wel gaan om kleinschalige projecten. In het zuidelijk deel van de Hooge Heide wil de gemeente een versterking van het landgoedkarakter. Ook daar zijn woon-, werk- en recreatieve functies mogelijk. Ook is er ruimte voor kleinschalige woningbouw. Daarbij moeten de opbrengsten worden ingezet voor verdere landschapsontwikkeling.

Concentraties van bebouwing
In het buitgebied is een aantal concentraties van bebouwing. Wanneer de gemeente daar de mogelijkheid ziet tot verbetering van de ruimtelijke kwaliteit dan zijn daarvoor mogelijkheden. Daarbij gaat het om (minimale) bebouwing en inrichting van de openbare ruimte met het accent op behoud van bestaande structuren. Het college heeft daarbij de Hondsberg, de Deutersestraat, de Woerd en Kruisstraat Oost en West op het oog. In de nota zijn voor deze plekken zogeheten streefbeelden opgenomen. Die geven aan wat er mogelijk is en wat er niet mogelijk is. Overigens zijn deze streefbeelden indicatief en niet maatgevend.