Gemeente Heerenveen

Provinciale Staten verkiezingen, u heeft het voor het zeggen op 7 maart 2007!

Waar gaan de Provinciale Staten over?
De Provinciale Staten vormen het bestuur van de provincie. De meeste beslissingen van de Provinciale Staten hebben rechtstreeks invloed op u en uw leefomgeving. Zo bepalen de Provinciale Staten in hoofdlijnen hoe de provincie is ingericht, waar woningen en bedrijventerreinen worden gebouwd en waar u van de natuur kunt genieten. De Provinciale Staten bepalen de koers op terreinen als jeugdzorg, milieubeleid, waterbeheersing, cultuur en economische ontwikkeling. Ook zorgen ze voor een goede bereikbaarheid van steden en dorpen. Zo zijn bijvoorbeeld veel fietsroutes, wegen en streekbusverbindingen door de Provinciale Staten tot stand gebracht.
Relatie Provinciale Staten met de Eerste Kamer Naast het besturen van uw provincie en het controleren van de Gedeputeerde Staten, hebben de Provinciale Staten nog een belangrijke taak: zij kiezen de leden van de Eerste Kamer. De samenstelling van de Provinciale Staten heeft dus invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer vormt samen met de Tweede Kamer het parlement.
Wie mogen er stemmen?
In principe mogen alle Nederlanders die woonachtig zijn in de provincie en die 18 jaar of ouder zijn, stemmen. Dit geldt natuurlijk ook voor Nederlanders van 18 jaar en ouder die (recentelijk) via naturalisatie de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen. Mensen die door de rechter uit het kiesrecht zijn ontzet als bijkomende straf bij een strafrechtelijke veroordeling, mogen niet stemmen. Dit geldt ook voor mensen die vanwege een geestelijke stoornis onder curatele zijn gesteld. Experiment `stemmen in een willekeurig stemlokaal' Op woensdag 7 maart 2007 wordt in ongeveer 80% van de Nederlandse gemeenten een experiment gehouden: `stemmen in een willekeurig stemlokaal'. Ook de gemeente Heerenveen doet aan het experiment mee. Het doel van dit experiment is het vergroten van het stemgemak door u zelf te laten kiezen in welk stembureau u wilt stemmen binnen uw gemeente. Door dit experiment verloopt een aantal zaken anders dan u gewend bent, dus lees de aanwijzingen op uw stempas goed door.
image

Hoe kunt u stemmen?
U ontvangt uiterlijk woensdag 21 februari 2007 uw stempas. Deze pas is uw persoonlijke `bewijs van uitnodiging'. Met de stempas mag u in elk stembureau in uw gemeente stemmen. Hebt u uw stempas niet ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw gemeente om een nieuwe stempas aan te vragen, want zonder stempas kunt u niet stemmen! De stemlokalen zijn op 7 maart open van 07.30 tot 21.00 uur.
Zonder stempas niet stemmen
Zonder stempas kunt u niet stemmen! Ook niet wanneer u een identiteitsbewijs toont. Wanneer u geen stempas heeft gekregen, u de pas kwijt bent of die stuk is, vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe pas aan bij de gemeente. Het aanvragen van een vervangende stempas is mogelijk tot dinsdag 6 maart, 12.00 uur. Iemand anders laten stemmen
Als u op de dag van de verkiezing zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand een volmacht verlenen. Hij of zij mag dan namens u uw stem uitbrengen.
Met de stempas kunt u een onderhandse volmacht geven aan een andere kiesgerechtigde binnen uw gemeente. Dit doet u door de achterkant van de stempas in te vullen en deze aan hem of haar mee te geven.
Stemmen in andere, extra en mobiele stembureaus Om mensen tegemoet te komen, kunnen gemeenten extra (mobiele) stembureaus openen op plekken waar veel mensen samenkomen. De openingstijden van deze stembureaus kunnen anders zijn dan u gewend bent.
Met de stempas kunt u in alle stembureaus binnen uw gemeente uw stem uitbrengen. Hiervoor hoeft u niets te regelen. Stemmen in een andere gemeente binnen de provincie Als u in een andere gemeente wilt stemmen, kunt u tot uiterlijk 21 februari 2007 schriftelijk een kiezerspas aanvragen bij uw gemeente. Maar u kunt ook tot en met 2 maart 2007 persoonlijk op het gemeentehuis uw stempas laten omzetten in een kiezerspas. Met de kiezerspas kunt u in elk stembureau binnen uw provincie stemmen.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de verkiezingen? U kunt dan contact opnemen met de afdeling Burgerzaken & Belastingen van de gemeente Heerenveen. De afdeling is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 12.30 uur. Op woensdag tot 15.00 uur en op donderdagavond is de afdeling ook geopend van 18.30 uur tot 20.00 uur.
Het bezoekadres is Crackstraat 2, 8441 ES Heerenveen. U kunt de afdeling ook bereiken per telefoon 0513-617 617. Informatie over de verkiezingen kunt u ook vinden op de website van de gemeente (www.heerenveen.nl ) en op
www.uheefthetvoorhetzeggen.nl .