Gemeente Lelystad

Laatste fase ontwikkelingscompetitie bij Bataviaplein

In het najaar van 2006 is de gemeente Lelystad een ontwikkelingscompetitie gestart voor een stijlvolle en kwalitatief hoogwaardige toeristische vestiging. Nog vier kandidaten strijden voor deze spraakmakende opdracht.

Het gaat daarbij om een terrein van omstreeks drie hectare, gelegen tussen de Herbergbrouwerij Klokbier en Mexx Outlet aan het Bataviaplein in de Flevolandse hoofdstad.

Spannende slotfase

In totaal kwamen er zeventien inschrijvingen binnen waarvan er drie niet ontvankelijk werden verklaard. In de selectieprocedure, waarbij een deskundige toetsingscommissie op basis van tevoren vastgestelde criteria kon oordelen, breekt nu de spannende slotfase aan. Het aantal kandidaten is inmiddels gereduceerd tot vier en in de komende weken leggen zij hun nader uitgewerkte plannen voor aan de commissie.

Medio april zal het college van Lelystad op basis van de voordracht van de toetsingscommissie een definitieve winnaar aanwijzen waarmee een intentieovereenkomst voor realisatie zal worden gesloten.

Vier kandidaten

De vier kandidaten die nu de finale ingaan met als doel het verkrijgen van een spraakmakende opdracht zijn: De Nijs Projectontwikkeling (Warmenhuizen) met World Food Market, Leyten & Partners Vastgoedontwikkeling (Rotterdam) met Batavia Village, Arcadis/RFM International (Amersfoort/Amsterdam) met Batavia Forum en Stable International Development (Amersfoort) met Batavia Plein.

Top van de markt

Dit is absoluut de top van de markt. Het wordt een immense klus om uit deze op een hoog niveau staande plannen een afweging te maken. Je zou willen dat er mogelijkheden zijn om alle plannen te faciliteren. Wij zijn bijzonder content met de wijze waarop de vier finalisten hun plannen hebben onderbouwd, vormgegeven en toegelicht.

Basis voor onze keuze is de financiële en bouwkundige haalbaarheid, de tevoren vastgelegde kwaliteitseisen en de verwachting dat het hier gaat om een publiekstrekker die het gebied aan de oever van het Markermeer verder versterkt en die de rol van Lelystad als aantrekkelijke recreatieve trekpleister doet toenemen, licht wethouder ruimtelijke ordening Tjeerd van der Zwan de start van de finale toe.
---