NMBS

Overheidsbedrijven gaan steeds efficiënter om met energie

30/01/2007

Overheidsbedrijven werken steeds energie-efficiënter en zuiniger. Maar er zijn nog een heleboel kansen om energie te besparen en minder CO2 uit te stoten. Dat is de conclusie van de internationale studiedag Energie-efficiënte en besparing in overheidsbedrijven. Een initiatief van de staatssecretarissen Els Van Weert en Bruno Tuybens.

Op 13 juli 2005 sloten de federale overheid en De Post, NMBS-Groep, Belgacom en de Nationale Loterij een overeenkomst om tegen de periode 2008-2012 het energieverbruik van de overheidsbedrijven te verminderen met 7,5 % ten opzichte van het jaar 2005. Deze doelstelling kwam bovenop de reeds geleverde inspanningen inzake energie-efficiëntie. De federale overheid neemt hier haar voorbeeldfunctie op om de Kyoto-doelstelling te behalen. Op de internationale studiedag Energie-efficiënte en besparing in overheidsbedrijven werden vandaag de eerste resultaten bekendgemaakt.

Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert: De overheid moet voortrekker zijn inzake Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zuinig en efficiënt omgaan met energie staat daarbij centraal. We verwachten door deze audits en actieplannen jaarlijks minimum 5.5 miljoen euro te winnen op de energiefactuur van de overheidsbedrijven. Bovendien zal er jaarlijks minimum 31000 ton minder CO2 worden gestoten. Dat zijn erg hoopvolle financiële en ecologische resultaten.

Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens: Elk overheidsbedrijf moet, naast zijn gewone bedrijfsvoering en de bedrijfseigen sociale rol, ook een breedmaatschappelijke rol spelen ten aanzien van de samenleving als geheel. Meer nog dan private ondernemingen, dienen overheidsbedrijven een beleid te voeren dat, bij de formulering en de uitvoering ervan, bewust ook rekening houdt met de economische, sociale, ecologische of culturele effecten van het hele ondernemingsproces, op korte en lange termijn. De overheidsbedrijven hebben in het afgelopen jaar hun engagement om de milieu-impact van hun bedrijfsvoering terug te dringen hard gemaakt. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft ingang gevonden in het denken bij de overheidsbedrijven en daar verdienen ze een pluim voor.

Resultaten van de overheidsbedrijven

De Post

Het hoeft niet te verwonderen dat de acties die De Post ondertussen heeft ondernomen voornamelijk betrekking hebben op het uitgebreide voertuigenpark dat dagelijks ingeschakeld wordt. Verhoogde euro normen voor de bestelwagens, zelfs Euro 5-norm voor vrachtwagens, nieuwe bromfietsen - waaronder ook een aantal met elektrische motor - moeten het energieverbruik verminderen maar vooral de schadelijke uitstoot beperken. Hetzelfde effect wordt beoogd met investeringen in het gebouwenpark die onmiddellijk en snel rendement opleveren. In de loop van dit jaar wordt een duurzaam energiebeleid geïmplementeerd dat van een spaarzaam energieverbruik een belangrijke toetsteen maakt in elke managementbeslissing.

NMBS-Groep

Bij de NMBS-Groep (Infrabel, NMBS, NMBS-Holding) werden de stations Aarlen, Gent-Sint-Pieters en Roeselare, de werkplaatsen Mechelen en Bascoup en de centrale administratieve gebouwen doorgelicht. De globale resultaten geven een potentiële besparing aan van 5,6% voor elektriciteit en niet minder dan 23,6% op het vlak van verwarming. Deze cijfers behoeven nuancering maar maken wel duidelijk dat het engagement om het energieverbruik in de gebouwen en werkplaatsen met 7,5% te verminderen tegen 2012 een haalbare kaart is.

In het najaar 2006 werd een omvangrijke interne communicatie- en motivatiecampagne opgestart om het personeel aan te sporen, verantwoord om te gaan met verlichting, verwarming, airco, pcs... Er werden ook energiewakers aangeduid voor 150 sites.

De grootste bijdrage van de spoorweggroep aan de samenleving op het vlak van energiebesparing is evenwel in de bedrijfsactiviteit zelf te vinden. Driekwart van het verbruik door de NMBS-Groep gaat immers rechtstreeks naar het treinverkeer zelf. In België verbruikt het spoorvervoer echter slechts 3,3% van de door alle transportmodi samen gebruikte primaire energie en dat voor een aanzienlijk hoger aandeel in de geleverde prestaties (6,3% in het reizigersvervoer en 10,8% in het goederenvervoer). Dit cijfer bewijst de hoge energie-efficiëntie van het spoorvervoer. Het voordeel op gebied van de CO2 -uitstoot is nog groter. De rechtstreekse en onrechtstreekse CO2-emissie samen bedraagt slechts 1,6% van het aandeel van de totale vervoerssector. Iedere verschuiving van de modal shift richting spoor heeft automatisch een relatieve verlaging van het verbruik en de CO2-uitstoot tot gevolg.

Belgacom Groep

Door de ondertekening van de Gemeenschappelijke verklaring van de overheidsbedrijven i.v.m. energie-efficiëntie heeft de Belgacom Groep zich ertoe verbonden zijn energieverbruik optimaal te rationaliseren. Daartoe werden een aantal initiatieven genomen.


- De Groep heeft een grondig onderzoek uitgevoerd in meer dan 600 van zijn gebouwen, met als resultaat een recurrente besparing van 8,8 GWu/jaar.

- Er werd een externe audit van de meest energieverslindende installaties uitgevoerd. Op basis van deze analyse heeft de Groep doelstellingen vastgelegd voor een daling van het energieverbruik met 7,5% tegen 2012 en 20% in 2020.

- In dezelfde context heeft Belgacom Mobile in 2006 de koelsystemen van 720 van zijn sites aangepast en ze vervangen door milieuvriendelijker koelsystemen op basis van 'omgevingslucht'.
- Het spreekt voor zich dat de Belgacom Groep, naast deze initiatieven, tevens bijzondere aandacht heeft voor isolatie- en ventilatiesystemen bij renovatiewerken in zijn gebouwen.

De Belgacom Groep beschikt ook over een indrukwekkend voertuigenpark, dat grotendeels wordt gebruikt voor interventies bij zijn klanten. Ook hier zijn de initiatieven met het oog op het verminderen van het energieverbruik legio.

Het gebruik, sinds enkele jaren, van nutsvoertuigen met een lage CO2-uitstoot.
Daarnaast, en ook in het kader van het milieubehoud en de beperking van het energieverbruik, heeft de Belgacom Groep de meeste van zijn dienstvoertuigen uitgerust met GPRS. Daarmee kan het traject van de technici optimaal worden uitgetekend, en dus ook het aantal afgelegde kilometers worden verminderd. Zo werd het globale brandstofverbruik over een periode van vijf jaar met 25% teruggedrongen. Een vergelijkende studie uitgevoerd bij de overheidsbedrijven, een gemeenschappelijk initiatief van de VITO en Staatssecretaris mevrouw Van Weert, heeft uitgewezen dat de Belgacom Groep de beste 'ecoscore' haalt voor zijn wagenpark, en ook het laagste verbruik per kilometer noteert.

Nationale Loterij

De resultaten van de energie audit, die door Altran Europe en VITO bij de Nationale Loterij werd uitgevoerd, zijn zeer bemoedigend. De aanbevolen maatregelen samen met deze die al genomen zijn door de Loterij, laten zonder twijfel toe de objectieven van Kyoto op termijn te bereiken. Bepaalde maatregelen die tijdens de audits werden aanbevolen zijn al gerealiseerd. Op dit moment bestudeert de Nationale Loterij de maatregelen op lange termijn of die maatregelen waarvan de Return on Investment hoger is dan 5 jaar.

""