De Unie


30/01/2007
De Unie: sociaal plan onder de loep: Eén op de drie banen bij Delta Lloyd-Zorg op de tocht!
30 januari 2007 - De personele consequenties van het reorganisatieplan âEfficiency Zorgverzekeraarâ bij de Delta Lloyd Groep zijn enorm: van de 688 fteâs zal ruim eenderde verdwijnen. âDe omvang van de reorganisatie is hard aangekomen bij de medewerkersâ, stelt Daan Leeman, onderhandelaar namens De Unie bij Delta Lloyd. Vandaag is het personeel van Delta Lloyd-Zorg in Den Haag en Ohra-Zorg in Arnhem geïnformeerd over grootscheepse reorganisatieplannen binnen beide bedrijfsonderdelen van de Delta Lloyd Groep.

âDe reorganisatie zelf is helaas voor niemand een verrassing: het is het beeld dat binnen de hele zorgverzekeraarsector te zien is: efficiencyslagen, verregaande automatisering en concentratie van werk om de concurrentieslag aan te kunnen gaan.â
Deze ontwikkeling is ondermeer het gevolg van de nieuwe zorgverzekeringswet. Sectorbreed gaat dit gepaard met massaal verlies van banen, nu ook bij Delta Lloyd- en Ohra-Zorg.

Afgelopen november zag Delta Lloyd de fusiebesprekingen met zorgverzekeraars Menzis en Agis stuklopen. De huidige reorganisatieslag moet leiden tot het terugbrengen van de bedrijfskosten per verzekerde, maar ook tot het aantrekkelijk houden van de positie van Delta Lloyd-Zorg op de fusiemarkt.

In de presentatie van vandaag ging het over de hoofdlijnen van de reorganisatieplannen. In een tweede adviesaanvraag aan de Centrale Ondernemingsraad, die naar verwachting halverwege februari volgt, zullen de personele consequenties volledig helder worden. Hierin zal door de directie worden beschreven welke functies blijven of verdwijnen en welke functies worden verplaatst naar een andere locatie.

âZodra deze tweede adviesaanvraag bekend wordt, zal De Unie ledenbijeenkomsten organiseren om samen met de leden de koers te bepalen. Dan zullen we ook moeten beoordelen of het lopende Sociaal Plan voldoende instrumenten biedt om zoân grote groep boventallige medewerkers naar ander werk te begeleiden.â De Unie sluit niet uit dat hiervoor aanvullende afspraken met Delta Lloyd gemaakt moeten worden,â aldus Daan Leeman.

---