Gemeente Coevorden

College stemt in met ontwikkeling Châteauhotel Kasteel Coevorden

Na het advies van de gemeenteraad heeft het college van B&W vandaag formeel ingestemd met de ontwikkelovereenkomst voor het Châteauhotel Kasteel Coevorden. Eerder al tekenden de gemeente Coevorden en Jos Wijland, eigenaar van Châteauhotel De Havixhorst, een intentieovereenkomst. De volgende stap is om op korte termijn tot een sluitende erfpachtconstructie voor het Kasteel te komen.

Doel van de intentieovereenkomst was om te onderzoeken of het Kasteel, het Gouverneurshuis en De Vlijt in Coevorden te ontwikkelen zijn voor een uniek horecaconcept met landelijke allure. Dit haalbaarheidsonderzoek is nu met een positief resultaat afgerond. Na het advies van de gemeenteraad over de concept ontwikkelovereenkomst komen beide partijen nu tot overeenstemming over het gebruik van de drie panden.

De gemeente Coevorden verkoopt het Gouverneurshuis en De Vlijt aan Wijland Beheer en verleent de ondernemer onder strikte voorwaarden het recht van erfpacht voor het Kasteel. Enkele voorwaarden zijn dat het openbare karakter van het Kasteel alsmede de gemeenschapsfuncties zoals huwelijksvoltrekkingen gewaarborgd blijven en dat het kasteel duurzaam in eigendom blijft van de gemeente Coevorden. De ondernemer investeert onder andere fors in de restauratie en het interieur van de drie panden en in de marketing van het concept.

Uitwerking

Met de overeenstemming over de ontwikkelovereenkomst begint Wijland Beheer nu aan de uitwerking. Het plan richt zich op het realiseren van een cultuur- en gastronomiekasteel met landelijke allure waarbij originaliteit in cultuur, gastronomie en gastvrijheid centraal. In deze fase gaat Wijland onder andere aan de slag met de architectonische en bouwkundige aanpassing van de gebouwen, uitwerking openbare en culturele functie van het Kasteel en de directe omgeving. Ook de koopovereenkomst van De Vlijt en het Gouverneurshuis en de erfpachtconstructie van het Kasteel moeten nog een definitieve vorm krijgen.

Het streven is om de activiteiten in deze fase voor 1 juni 2007 af te ronden. De drie panden zullen voor het eind van dit jaar overgedragen worden aan Wijland Beheer. Voor de medewerkers van de gemeente Coevorden, die nu nog in het Gouverneurshuis werken, zal na de zomer een nieuw onderkomen gezocht worden. Het doel is om het Châteauhotel Kasteel Coevorden in de zomer 2009 te openen.