Saxion Hogescholen
BR>

di 30 januari 2007

Competitie studenten om duurzaam toerisme

Studenten Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) van Saxion Hogescholen te Deventer presenteerden op 25 januari hun plannen voor duurzaam toerisme in ontwikkelingslanden. Zij deden dit ter afsluiting van de module Sustainable Tourism voor een deskundige jury uit het werkveld en voor hun medestudenten. Aan de presentaties was een prijsvraag verbonden die in opdracht van Saxion was uitgeschreven door `Alice O', een organisatie die studenten stimuleert zich bezig te houden met duurzaam ondernemen.

De opdracht was een duurzaam toeristisch product te ontwikkelen, waarbij het 'community based tourism', een vorm van toerisme met en door de lokale bevolking, centraal staat. De plannen varieerden van een eco-trip in Bumthang Vally (Bhutan) en een 14-daagse reis van Cobija naar Riberalta (Bolivia) tot een Venezolaanse, ecologisch verantwoorde versie van 'Groeten uit de Rimboe'.

De experts kozen uiteindelijk voor het plan van de groep Bolivia. Zij willen beleving en betrokkenheid van toeristen bij het lokale leven realiseren met respect voor de duurzaamheidsdriehoek people-planet-profit. Door de jury werd de originaliteit, de educatie van de lokale bevolking en het stimuleren van lokaal ondernemerschap geprezen evenals de slimme wijze van marketing van het concept.

De prijsvraag en deze praktijkgerichte opdrachten op het gebied van duurzaam toerisme zijn een goed voorbeeld van de intensieve wisselwerking van het onderwijs met de beroepspraktijk. Studenten ervaren dit als erg positief en stimulerend.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------