Gemeente Maastricht

Onderzoek bevordering grensoverschrijdend werken Euregio

De gemeente Maastricht heeft in Tripoolverband een vraag ingediend naar de bevordering van grensoverschrijdend werken in de Euregio. Deze vraag is door het nationale onderzoeksbureau NICIS geselecteerd voor nader onderzoek. Aan dit onderzoek is een budget ad ¤ 70.000,-- gekoppeld. Verschillende onderzoeksbureaus, waaronder het Limburgse bureau E'til, worden gevraagd een offerte in te dienen voor dit onderzoek. In februari 2007 is de gunning van de opdracht, waarna in maart het onderzoek start. De nadere resultaten van het onderzoek zijn medio december 2007 beschikbaar.

Op grond van de vergelijkbaarheid van de problematiek is de Tripoolvraag (Maastricht - Heerlen - Sittard-Geleen) gecombineerd met de regio Enschede, Hengelo, Almelo.

Concrete vragen die in dit kader zijn geformuleerd betreffen:
1. Hoe het grensoverschrijdend werken in de Euregio kan worden bevorderd; en
2. Welke maatregelen kunnen er genomen worden zodat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor lager opgeleiden elkaar ruimtelijk gezien beter vinden?

Dit leidt tot de deelvragen:

1. Hoe is de mobiliteit van lager opgeleiden t.a.v. woon-werkverkeer en op welk schaalniveau bewegen ze zich: wijk-/stadsniveau, regionaal of bovenregionaal niveau;
2. Is de mobiliteit van lager opgeleiden te bevorderen en zo ja, hoe;
3. Zo nee, welke maatregelen kunnen er dan genomen worden, zodat vraag en aanbod elkaar ruimtelijk wel vinden op de arbeidsmarkt voor lager opgeleiden; en
4. Op welke schaal moeten maatregelen worden genomen: wijkniveau, stadsnivau, regionaal niveau of bovenregionaal niveau?

In het kader van het Stedelijk Innovatieprogramma riep het NICIS G4- en G27-gemeenten op tot het indienen van prangende onderzoeksvragen op het gebied van werkgelegenheid, arbeidsparticipatie en sociale waarden in de stad. In totaal werden er 13 vragen ingediend die door vier experts uit de stedelijke praktijk nader zijn beoordeeld op de volgende criteria:
* de aansluiting bij beleidsvraagstukken over werkgelegenheid,
* arbeidsparticipatie en sociale waarden;

* actualiteit en urgentie; en

* het praktisch nut van de onderzoeksresultaten voor meerdere steden in Nederland.

NICIS

NICIS onderzoekt vragen uit de stedelijke praktijk en versterkt de economische en sociale kracht van steden met vraaggerichte kennis. Waar andere instituten zich alleen richten op onderzoek, of toepassing, combineert NICIS onderzoek, toepassing, verspreiding én evaluatie. In het Stedelijk Innovatieprogramma werkt NICIS samen met NWO en de ministeries van BZK, VROM en VWS. In het Stedelijk Innovatieprogramma werkt NICIS samen met de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de ministeries van BZK, VROM en VWS.