European Union



IP/07/105

Brussel, 29 januari 2007

Fusies: Commissie keurt voorgenomen overname van PLI door Philips goed

De Europese Commissie heeft overeenkomstig de EU-concentratieverordening de voorgenomen overname van de Belgische fabrikant van verlichting, Partners in Lighting (PLI) door de Nederlandse elektronicaproducent Philips, goedgekeurd. De Commissie was van mening dat de concentratie de daadwerkelijke concurrentie in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan, niet aanzienlijk zou belemmeren.

PLI produceert verlichtingsarmaturen, voornamelijk voor de thuisverlichting. Het productassortiment van Philips Lighting omvat, naast lampen voor algemeen gebruik, voornamelijk verlichtingsarmaturen voor gebruik in een professionele omgeving zoals kantoren of fabrieken.

In een aantal landen van de EER verkoopt PLI weliswaar professionele verlichtingsarmaturen, maar het door de Commissie uitgevoerde marktonderzoek bevestigde dat er slechts een geringe overlapping is met de Philips-producten, en dat de aanwezigheid van andere sterke en actieve concurrenten in de EER een ruime keuze voor de consumenten garandeert. Daarnaast is PLI een huidige en potentiële afnemer van lampen en verlichtingsarmatuurcomponenten bij Philips, maar de Commissie was van mening dat deze verticale relatie waarschijnlijk niet zou leiden tot de commerciële uitsluiting van concurrenten of industriële afnemers die actief zijn op deze markten. Meer informatie over de zaak is te vinden op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m90.html#m_45 09