Aedes

Vernieuwde checklist governance in jaarverslag

29 januari 2007

De checklist governance in het jaarverslag - voor het eerst verschenen in april 2006 - is aangepast. Deze is bedoeld om directeur-bestuurders en toezichthouders te faciliteren bij het maken van het jaarverslag 2006 en bevat de belangrijkste onderwerpen rond governance. In de vernieuwde versie zijn ook de uitkomsten meegenomen van het onderzoek onder tachtig jaarverslagen van corporaties over het jaar 2005 en bepaalde principes van de Governancecode Woningcorporaties. Dit onderzoek werd eind 2006 in opdracht van Aedes door de HayGroup uitgevoerd.

Het afleggen van verantwoording in het jaarverslag op een transparante en professionele manier is van groot belang. Juist van maatschappelijke ondernemingen mag worden verwacht dat zij verantwoording afleggen richting samenleving. Alleen dan zijn de prestaties en de bedrijfsvoering goed te beoordelen. Een goede en heldere verantwoording door het intern toezichthoudend orgaan, conform de vernieuwde AedesCode en in lijn met de Governancecode Woningcorporaties, is daarbij passend.

De checklist is niet uitputtend. Meer informatie is te vinden in het rapport Van reflectie naar rekenschap van het Centraal Fonds Volkshuisvesting en het beoordelingskader van Het Glazen Huis , de prijs voor de corporatie die het hoogst scoort op kwaliteit, professionaliteit en transparantie van de maatschappelijke verantwoording, waarbij het jaarverslag centraal staat.


* Checklist governance in jaarverslag

* Rapport Van reflectie naar rekenschap

* Beoordelingskader Het Glazen Huis

* Dossier Intern Toezicht