Senternovem


Nieuws

29-01-2007 | Energiebewust bouwen in Winsum

In het collegeprogramma 2006-2010 van de gemeente Winsum is afgesproken dat bij de ontwikkeling van toekomstige woningbouwlocaties een energievisie wordt opgesteld. Winsum-Oost is de eerste toekomstige wijk, waar deze nieuwe aanpak wordt gehanteerd. Een team van deskundigen op het gebied van ruimtelijke inrichting en energie heeft eind vorig jaar een aanzet gegeven voor de toekomstige stedenbouwkundige invulling voor Winsum-Oost. Alhoewel het planvormingsproces voor de verschillende onderdelen van Winsum-Oost nog moeten worden doorlopen, zorgt deze aanzet nu al voor belangrijke bouwstenen in dit proces.
Winsum zet in op een energieneutrale wijk waarin duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en milieuvriendelijke brandstoffen net zoveel energie opwekken als er verbruikt wordt. De maatregelen moeten wel betaalbaar zijn en het moet gaan om technieken die in praktijk toepasbaar zijn.
De ambities in de energie-ruimte visie vormen voor het college van burgemeester en wethouders een belangrijke inspiratiebron in de realisatie van Winsum-Oost. Naar verwachting zal de bouw eind 2008, begin 2009 afgerond worden.