Unicef
Aardbeving Bam: Unicef kan haar kantoor sluiten 29 januari 2007, Bam - Op 23 december 2003 werd de Iraanse stad Bam door een zware aardbeving getroffen. Ruim drie jaar later gaat het goed met de wederopbouw en ontwikkeling van Bam. Unicef kan haar kantoor in de stad, speciaal geopend om de slachtoffers van de aardbeving te helpen, sluiten.
De 5-jarige Fatima Hussain Zaidah verloor zes familieleden tijdens de aardbeving in Bam. Foto: Unicef/HQ04-0005/Noorani De 5-jarige Fatima Hussain Zaidah verloor zes familieleden tijdens de aardbeving in Bam. Foto: Unicef/HQ04-0005/Noorani
De beving richtte in Bam een enorme ravage aan. Meer dan 30.000 mensen kwamen om en duizenden mensen raakten dakloos. 3.000 kinderen verloren een of beide ouders door de ramp. De 14-jarige Zahra en de 8-jarige Amir werden ook wees. "Ik herinner me hoe mijn vader me uit het puin duwde," vertelt Amir. "Maar hij kon zichzelf niet redden. Toen ze hem vonden, waren zijn ribben gebroken en bloedde hij heel erg. Hij is op weg naar het ziekenhuis overleden."
Zahra en Amir wonen nu bij hun grootouders, die door Unicef en een welzijnsorganisatie van de overheid zijn opgespoord. Unicef heeft sociaal werkers een training gegeven, zodat zij kwetsbare kinderen als Zahra en Amir en families in nood kunnen opsporen. Zij maken gebruik van een database waarin de ontwikkeling van de kinderen wordt vastgelegd.
Traumaverwerking
Unicef heeft ook gezorgd voor psychosociale steun aan kinderen en volwassenen. Onderwijzers, psychiaters en psychologen hebben cursussen gekregen, zodat zij hulp kunnen bieden bij het verwerken van traumatische ervaringen. Kinderen kunnen in bijna 50 centra gebruikmaken van boeken, speelgoed, spelletjes, onderwijsmaterialen en geestelijke bijstand die helpen bij verwerken van hun trauma's.
Een Unicef-medewerker deelt schriftjes uit in een tentschool in een opvangkamp voor aardbevingsslachtoffers. Foto: Unicef/HQ04-0024/Noorani Een Unicef-medewerker deelt schriftjes uit in een tentschool in een opvangkamp voor aardbevingsslachtoffers. Foto: Unicef/HQ04-0024/Noorani
De aardbeving verwoestte bijna alle scholen in Bam, maar amper drie weken na de ramp kregen kinderen alweer les in tijdelijke klaslokalen. Daarnaast werden duizenden kinderen die niet op scholen waren ingeschreven, aangemoedigd om naar school te gaan of om alsnog hun opleiding af te maken. Vijftig scholen zijn herbouwd en voorzien van computers, natuur- en scheikundelokalen en bibliotheken.
Nieuwe watervoorziening
Unicef heeft op allerlei terreinen hulp geboden. Zo is er met steun van Unicef in Bam een laboratorium verrezen waar de kwaliteit van het water in de gaten wordt gehouden. Unicef heeft ook gezorgd voor een aardbevingsbestendig, honderden kilometers lang waterleidingssysteem. Een waterleidingnetwerk op het platteland is bijna klaar. Middelbare meisjesscholen hebben toiletten gekregen en voorlichting over hygiëne maakt op scholen deel uit van het lespakket.
"De stad is compleet anders dan drie jaar geleden, dankzij de inspanningen van nationale en internationale hulporganisaties. Vooral Unicef heeft veel gedaan," zegt Mostafa Hemmat-Nejad, een van de bestuurders van Bam.