Gemeente Bussum

Werk aan de winkel door storm

Vorige week donderdag raasde een storm met windkracht 10 over ons land, met windstoten van ver boven de 120 km per uur. Op zon dag loopt alles anders dan normaal. Een kort verslag van de gebeurtenissen waarmee we op het gemeentehuis te maken kregen.

Markt

Net als de week ervoor, werd ook vorige week de vraag gesteld of het verantwoord was om de markt door te laten gaan. De hevige wind kan voor gevaarlijke situaties zorgen, bijvoorbeeld doordat marktkramen omver worden geblazen. De ochtend van 18 januari is de markt wel opgebouwd, maar in een aangepaste opstelling. Een aantal marktkooplui had wegens de storm afgezegd. De situatie werd door de marktmeester van de gemeente Bussum en de politie voortdurend in de gaten gehouden. Om 11.00 uur nam de wind in kracht toe en vond overleg plaats met wethouder Boekhoff van Economische Zaken. Om 12.00 uur werd de markt opgeheven.

Schoorsteen Bensdorp
De schoorsteen van de oude chocoladefabriek Bensdorp heeft de storm niet doorstaan. Medewerkers van de GAD meldden bij de politie dat de schoorsteen gevaarlijk stond te zwaaien. Rond 14.00 uur was duidelijk dat er instortingsgevaar bestond en werd door het gemeentelijk crisisteam afgekondigd dat de bewoners van de Spiegelstraat hun huizen moesten verlaten. Om 14.45 uur waren de woningen ontruimd en de bewoners elders opgevangen. Juist was besloten dat de schoorsteen gecontroleerd zou worden omgeduwd, toen hij uit zichzelf ging. De schoorsteen viel richting de spoorlijn en raakte bij zijn val alleen gebouwen binnen het Bensdorp-complex. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen.

De schoorsteen zou een beeldbepalend object worden binnen de nieuwe bestemming van het Bensdorp terrein. Om die reden is hij een paar jaar geleden nog gerestaureerd. Wat er nu met de schoorsteen gebeurt is nog niet bekend.

Gestrande reizigers

Het treinverkeer lag donderdag grotendeels stil. Tot 21.00 uur werd afgewacht of er nog treinen zouden gaan rijden. Ondertussen trof de gemeente voorbereidingen voor een opvanglocatie voor gestrande reizigers. De draaiboeken van het gemeentelijk crisisteam werden voor de tweede keer die dag uit de kast gehaald. Toen om 21.00 uur bleek dat het aantal reizigers dat op station Naarden-Bussum gestrand was zich beperkte tot vijf personen, werd besloten Hotel Jan Tabak als opvanglocatie aan te wijzen. Uiteindelijk echter konden ook deze mensen vervoer of een slaapplaats regelen en kon het hotel worden afgebeld.

Wijkbeheer

De afdeling Wijkbeheer heeft een groot aantal telefoontjes te verwerken gekregen over omgevallen bomen en afgerukte takken. Op donderdag werd met man en macht gewerkt om vooral preventief bomen weg te zagen. De dagen erna werd de schade bekeken en waren de medewerkers bezig met opruimen. De bomen en takken hebben gelukkig geen lichamelijk letsel veroorzaakt en weinig materiële schade.

Regionaal Coördinatiecentrum

Politie en brandweer ontvingen donderdag zoveel meldingen, dat om omstreeks 13.30 uur werd besloten één en ander regionaal te coördineren. Daarvoor werd het Regionaal Coördinatiecentrum (RCC) in Naarden opgetuigd, met een Regionaal operationeel team. Dit team houdt het overzicht van alles wat er in de regio gebeurt en adviseert van daaruit de hulpdiensten en de gemeentelijke diensten. Het beleidsteam van een gemeente bepaalt echter hoe er in haar gemeente wordt gehandeld. Het gemeentelijk beleidsteam van Bussum kwam vanaf 14.00 uur bij elkaar. Daarin hebben zitting: de burgemeester, de ambtenaren rampenbestrijding, de dienstdirecteuren en het hoofd communicatie.