Jumping Amsterdam

Albert Zoer mist zege door pure pech

Soms lijkt het er in de springsport op dat het duveltje er mee speelt en dat de geschiedenis zich - in een iets andere vorm - steeds herhaalt. Tijdens Indoor Brabant 2006 noteerde Gerco Schrder met Eurocommerce Milano de snelste tijd, maar hij maakte een springfout op de allerlaatste hindernis, waardoor Meredith Michaels-Beerbaum gezeten op Checkmate met de zege in de wereldbeker aan de haal ging. Nu, tijdens de wereldbeker wedstrijd op Jumping Amsterdam, maakte Albert Zoer met Lincoln, met de snelste tijd op de klokken, een springfoutje op de allerlaatste sprong en daardoor ging Markus Beerbaum, de echtgenoot van Meredith, met de overwinning naar huis. En in plaats van de zege moest de ruiter uit het Drentse Echten genoegen nemen met de elfde plaats. De beste Nederlander in de wereldbekerwedstrijd werd met een zevende plek de uit Weert afkomstige ruiter Yves Houtackers met de hengst Gran Corrado.

Het was een schitterende wedstrijd, de wereldbekerwedstrijd tijdens de 48ste editie van Jumping Amsterdam, waarin van paarden en ruiters heel veel gevraagd werd. Toch slaagden maar liefst veertien combinaties er in om foutloos aan de eindstreep te komen. Naast Zoer en Houtackers slaagde als derde Nederlander Mark Houtzager (Rouveen) met Opium VS er in zich te plaatsen voor de barrage. Rob Jansen, de parcoursbouwer, had het parcours een lengte van tien meter meer gegeven dan hij had gemeten, waardoor de ruiters twee seconden extra speling hadden om binnen de tijd te blijven. Mede dankzij deze iets ruimere tijd bleef een drietal ruiters foutloos. "Toen we het parcours hadden staan hadden we er niet op gerekend dat we zoveel combinaties in de barrage zouden hebben", aldus Jansen.
Voor Markus Beerbaum was de zeer goede bodem de reden dat er zo snel in de barrage gereden kon worden, want de eerste zes combinaties zaten op minder dan een seconde van elkaar. "Ik heb snel gereden zonder te forceren, want ik wilde foutloos blijven om zeker te zijn van mijn start in Las Vegas. Albert was al zeker van zijn startbewijs en kon daardoor voluit gaan en risico's nemen", aldus Beerbaum, wiens paard Leena alleen maar ingezet wordt voor indoor wedstrijden. "Leena is ooit eens zwaar ten val gekomen op de sloot in Donaueschingen en springt sindsdien geen water meer", vertelde Beerbaum, die nu in Amsterdam zijn tweede wereldbeker zege boekte van dit seizoen. Eerder won de Duitser reeds de wedstrijd in Londen.

Voor Yves Houtackers was het zaak om foutloos te blijven: "Mijn paard is niet de snelste galoppeur, dus heb ik op dubbel foutloos gegokt en dan maar zien hoever we zouden komen", vertelde de ruiter uit Weert. Voor Albert Zoer was het zuur van de wedstrijd, temeer omdat in eerste instantie het merendeel van het publiek en de jury de vallende balk niet hadden opgemerkt, waardoor de 7.000 toeschouwers de Drentse ruiter massaal toejuichten en op het scorebord Zoer werd geannonceerd als winnaar. Toen het stof van de vallende balk was opgetrokken vertelde Zoer dat hij vrijwel direct in de gaten had dat er een paal was afgeworpen, waardoor de zege aan hem voorbij was gegaan. "Het was een echte pechfout, want ik had niet gehoord dat Lincoln de paal heeft geraakt. Wel zag ik hem direct na de wending liggen. Dat was best even balen", aldus Albert, die komende week niet over Lincoln kan beschikken als hij in Bordeaux aan de start komt. Lincoln is een hengst en moet zaterdag opdraven op de KWPN hengstenkeuring om voor goedkeuring als dekhengst in aanmerking te komen. "Gelukkig heb ik nog de beschikking over Lowina, die weer terug is van een blessure en tijdens Jumping Amsterdam in de Grote Prijs slechts één foutje maakte. Die kan ik in Bordeaux mogelijk inzetten en anders heb ik ook nog Sam, die steeds beter gaat springen. Met Okidoki wil ik het nu even rustig aan gaan doen om dit toppaard - winnaar van de Rabo Ranking - helemaal topfit te hebben voor de start van het buitenseizoen", aldus Zoer. Hij wil nu nog met Lincoln naar de wereldbeker in Las Vegas: "Lincoln springt er net zo simpel over als mijn andere paarden".

De toekomst van Jumping Amsterdam lijkt iets onzeker, omdat de organisatie nog geen overeenstemming heeft kunnen bereiken met de RAI over voldoende hallen en een datum. Volgens Chris van Dam, die onder de 7.000 toeschouwers op zondag ook burgemeester Job Cohen mocht begroeten, is er zicht op een oplossing waarin de gemeente Amsterdam haar verantwoordelijkheden lijkt te gaan nemen. "In totaal hebben ruim 50.000 mensen een bezoek gebracht aan ons evenement en daarmee hebben we Jumping Amsterdam weer helemaal op de kaart gezet", meldde de tevreden directeur.

bron: KNHS