Ingezonden persbericht


'Mentaliteit politie Apeldoorn en OM is om te kotsen'

Op de dag dat Auschwitz door het Rode Leger wordt bevrijd herdenkt de hele wereld de holocaust. Maar niet de politie in Apeldoorn. Op dezelfde dag organiseerde de openlijk nationaal-socialistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) een demonstratie in Apeldoorn. Met de hulp van oom agent.

De demonstratie was een opeenstapeling van verheerlijking van het nationaal-socialisme. De nazi-demonstranten brengen de Hitlergroet, zingen liederen van de Hitler Jugend, lopen in T-shirts van de nazistische terreurorganisatie Combat 18. Deze terreurorganisatie maakte in de jaren '90 in Engeland 'faam' door het plegen van aanslagen met spijkerbommen. Ook werd de demonstratie aangegrepen om geld in te zamelen voor de veroordeelde neo-nazi Michael Krick. Krick werd begin oktober veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens poging tot doodslag.

De gebeurtenissen van vandaag staan niet op zichzelf. Bij alle demonstraties van de NVU wordt openlijk het nationaal-socialisme verheerlijkt. Bij eerdere demonstraties werden door NVU-demonstranten leuzen gescandeerd als: "Rudolf Hess, martelaar voor de vrede" en "Rum und Ehre für der Waffen-SS". Ook lopen NVU-demonstranten met tal van verboden nazistische symbolen zoals: het NSB-logo, SS-Totenkopf, Afrikaner Weerstandbeweging, swastika's, keltenkruizen en white power symboliek.

Ook buiten demonstraties laat de partij duidelijk zien waar zij voor staat. Recentelijk stelde voorzitter Kusters dat hij kinderen van linkse kamerleden wil 'afspuiten'. Ook wil hij de 76 kamerleden die voor het generaal pardon stemden aan een pianosnaar ophangen. Het ophangen van mensen aan pianosnaren is een middel wat in nazi-Duitsland werd toegepast. Daarnaast zijn tal van (kader)leden van de NVU veroordeeld voor geweld tegen allochtonen en politiek tegenstanders. Partijleider Kusters is zo vaak veroordeeld voor mishandeling en racisme dat hij diverse maanden celstraf en huisarrest achter de rug heeft. Apeldoorns kaderlid Rinaldo Weijenberg is eerder veroordeeld voor het gooien van een fles naar een asielzoeker. Bij afgelopen raadsverkiezingen stond Johnboy Willemse op de lijst voor de NVU in Oss. Willemse is in het verleden veroordeeld omdat hij probeerde een Somalisch gezin met zijn auto aan te rijden.

Dat de NVU met hun openlijk nationaal-socialisme bij demonstraties de wet overtreed is eerder regel dan uitzondering. Ondanks diverse aangiftes in het verleden is het OM te beroerd om in beweging te komen. Alle NVU-demonstraties vinden plaats onder grote politie begeleiding. Je moet als politieagent doof, stom en blind zijn om de grove nazistische uitingen van de NVU niet te zien. Dat de politie weigert om de antiracismewet te handhaven en dus weigert haar eigen taak naar behoren uit te voeren is in onze ogen te walgelijk voor woorden.

++++++++

AFA-Nederland
Postbus 1184
6501 BD Nijmegen
Tel; 06-15.626.309
Url; http://www.afanederland.org/
Giro: 947.42.45