VVD



Tweede-Kamerfractie

27-1-2007

Speech Mark Rutte AV Papendal

Het is geweldig u te mogen toespreken, hier in Gelderland. Vandaag zijn we voor het eerst in het nieuwe jaar als partij bij elkaar. Met dit nieuwe jaar sluiten we een periode af, en - veel belangrijker - beginnen we aan een nieuwe. Ik merk dat de boosheid op onszelf over de verkiezingsuitslag plaats maakt voor gedrevenheid. Dat reflectie plaats maakt voor een scherpe blik op de toekomst. Vandaag zetten we de eerste stap naar een goede uitslag op 7 maart, een grote liberale fractie in de Eerste Kamer en een krachtige rol als dé oppositiepartij van Nederland.

Dames en heren,

Met visie, ambitie en daadkracht heeft de VVD Nederland de afgelopen vier jaar vlotgetrokken. Dankzij Gerrit Zalm is de schatkist weer op orde. Maar ook de economie is weer gezond, het land veiliger, en de immigratie onder controle. Dat biedt mensen een stabiele basis om het beste uit zichzelf te kunnen halen en op die manier een bijdrage aan de samenleving te leveren. En juist dáár wordt de samenleving als geheel beter van.

Toekomstgericht heeft de VVD eraan gewerkt om mensen meer kansen te bieden. Toch hebben we ervaren dat toekomstbeelden en internationale ambities niet altijd tot de verbeelding spreken. En dat is begrijpelijk. Want de mensen voor wie we het doen zijn al druk genoeg in hun dagelijks leven. Zij moeten brood op de plank brengen (of een magnetron-maaltijd), hun hypotheek aflossen, hun kinderen opvoeden en voor hun ouders zorgen.

Op 9 maart vorig jaar stelde ik mij kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de VVD. Dat deed ik, omdat ik word gedreven door het geloof in eigen kunnen van mensen. Zoals de bijstandsmoeder, die weer zo snel mogelijk aan de slag wil. Of de Marokkaanse buurtvader, die zelf het initiatief neemt. Ik geloof in mensen die, ongeacht hun opleiding, afkomst, cultuur of geloof, de mouwen opstropen en zélf aan de slag gaan. Mensen met een gezin, een huis, een baan en een auto. Verpleegsters, ondernemers, leraren, politieagenten, winkeliers: mensen die hard werken voor hun centen. Mensen die een groot deel van hun inkomen aan de belasting afdragen, en daar terecht iets voor terugverwachten. Zij vormen de motor van de Nederlandse economie én van onze maatschappij. Voor deze mensen stond de VVD, staat de VVD en blijft de VVD ook in de toekomst staan.

Dames en heren,

Juist voor déze mensen zullen wij nu krachtig oppositie gaan voeren. Wat de plannen van het nieuwe kabinet zijn, is nu nog volstrekt onduidelijk. De formatiebesprekingen zijn in volle gang, maar het lijkt wel komkommertijd. Openheid is in ieder geval níet het motto van de nieuwe coalitie. En dames en heren, tussen u en mij, dat de formatie gestart werd in een Koetshuys, getuigt in ieder geval niet van veel ambitie om het tempo van de moderne tijd bij te willen houden.

Maar wat er ook in het regeerakkoord zal staan: wij zijn niet van de school: "stem tegen, stem VVD". Als het kabinet per ongeluk komt met een goed plan dat degelijk is gefinancierd, zullen wij dat steunen. Onnodige kritiek laten we graag over aan andere oppositiepartijen.

Wat het nieuwe kabinet ons ook zal brengen; wij zullen als Volkspartij voor Vrijheid en Democratie wel keer op keer vragen: wat betekenen de voorstellen voor gewone, hardwerkende mensen?

Daarbij stellen we steeds drie begrippen centraal. De VVD zal ieder voorstel van de regering toetsen aan de liberale meetlat. Aan drie onwrikbare uitgangspunten van het liberalisme: Vrijheid, Vertrouwen en Verantwoordelijkheid.

Daarom stellen we straks bij elk plan van het nieuwe kabinet drie essentiële vragen:

Ten eerste: Geeft het kabinet mensen de vrijheid om hun eigen keuzes te maken?

De kern van het liberalisme is dat mensen hun leven zélf moeten kunnen inrichten. Niet de regering, maar mensen zelf weten wat goed voor ze is. Zeker in het privé-domein is vrijheid van het grootste belang. Het zelfbeschikkingsrecht voor iedere Nederlander is daarbij essentieel.

Wíj gaan er daarom vanuit dat het nieuwe kabinet niet zal morrelen aan de vrijheid op abortus, aan de rechten van homo's, of aan de keuze van mensen voor euthanasie. Want het mag niet gebeuren dat deze liberale verworvenheden in de uitverkoop gaan. De VVD heeft hier decennialang voor geknokt. Maar op deze punten zijn de visies van het CDA en de ChristenUnie bij uitstek conservatief, dus is de VVD waakzaam.

De tweede vraag die wij aan de hand van onze liberale meetlat zullen stellen is: geeft het kabinet mensen voldoende vertrouwen?

Als liberalen hebben wij vertrouwen in mensen, omdat die het best functioneren als ze zich zonder bemoeizucht kunnen ontplooien.

Wíj gaan er daarom vanuit dat het kabinet de regeldruk niet opvoert. Dat het ondernemers niet opzadelt met stapels formulieren, controles en inspecties. Want het mag niet gebeuren dat door verstikkende regelgeving ondernemen weer ontzettend moeilijk - en minder leuk - wordt gemaakt. Maar de PvdA is traditioneel niet vies van regeltjes, dus is de VVD waakzaam.

De derde vraag die wij aan de hand van onze liberale meetlat zullen stellen is: gaat het kabinet een verantwoordelijk beleid voeren?

Liberalen verwachten dat mensen hun persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. Maar ook de staat zélf heeft verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld voor een zuinig financieel beleid.

Wíj gaan er daarom vanuit dat het kabinet niet de schatkist openzet, de staatsschuld weer laat oplopen, en onze kleinkinderen opzadelt met de rekening. Want het mag niet gebeuren dat de gevulde schatkist, waarmee het nieuwe kabinet van start gaat, over vier jaar weer leeg is. Maar we kennen de financiële tradities van de PvdA, dus is de VVD waakzaam.

Dames en heren,

De VVD zal op al deze onderwerpen waakzaam zijn en de plannen van het nieuwe kabinet langs de liberale meetlat leggen. En de VVD zal komen met alternatieven en nieuwe plannen. De oppositie betekent niet dat de agenda van het kabinet leidend zal zijn. De oppositie betekent dat de agenda van het liberalisme leidend zal zijn!

Dames en heren,

Deze Algemene Vergadering is méér dan de bijeenkomst waarop we duidelijk maken waar de VVD het aankomende kabinet aan gaat houden. We zijn hier vandaag vooral om het startschot te geven voor de volgende verkiezingscampagne. De strijd om de macht in twaalf provincies, die op 7 maart zijn hoogtepunt bereikt. Ook in die provincie zal de VVD opkomen voor gewone hardwerkende mensen. De liberale meetlat geldt ook daar.

Want juist op provinciaal niveau is overheidsbeleid van grote invloed op het dagelijks leven van mensen. Gewone mensen met een gezin, een huis, een baan, een auto.

Als we kijken naar wat deze mensen van de provincie verwachten, dan is dat naar mijn stellige overtuiging allereerst dat files worden opgelost. En ja, dat betekent meer investeren in openbaar vervoer. Maar dat betekent vooral méér investeren in Wegen. Zodat ondernemers de zekerheid hebben dat hun bedrijf goed bereikbaar blijft, en dat forensen het avondeten met hun gezin niet missen omdat ze een uur in de file staan.

"Ruimte maken voor wegen", dat doet de VVD. Kijk naar Drenthe en Groningen, waar op aandringen van de VVD nu eindelijk de overvolle en onveilige N33 wordt verdubbeld. Goed voor de bereikbaarheid én goed voor de veiligheid.

En laat niemand zeggen dat de VVD rücksichtslos voor meer asfalt gaat, zonder te kijken naar mens en natuur. Groei en groen gaan juist prima samen. Kijk naar Noord Brabant waar in de liberale traditie problemen tot kansen worden omgebogen. Luchtkwaliteit is ook daar een probleem, maar door zeer actief in biobrandstof te investeren en de samenwerking tussen de agrarische sector en High-Tech Campus Eindhoven te stimuleren, ontstaan er kansen voor groen én groei. Vraag dat maar aan de Noord-Brabantse lijsttrekker, die zich tijdens de campagne in een auto op biobrandstof zal verplaatsen.

Mensen verwachten van de provincie ook dat deze hen simpelweg helpt te kunnen Wonen. Geen ellenlange wachtlijsten voor woningen omdat er nergens gebouwd mag worden. Maar wel de zekerheid dat zij zelf, én hun kinderen, een huis kunnen bouwen in het eigen dorp. En daar hoort ook bij dat de politie zichtbaar aanwezig is om een veilige woonomgeving te kunnen garanderen.

"Ruimte maken voor wonen", dat doet de VVD. Kijk naar Zuid-Holland waar de VVD de bouw van 3.000 nieuwe woningen op het terrein van vliegbasis Valkenburg versneld mogelijk wil maken, om de druk op de woningmarkt weg te nemen en meer betaalbare woningen op de markt brengen.

Tenslotte verwachten mensen dat de provincie geen barrière vormt, maar juist een motor is voor het aantrekken van Werk. Dat provincies bedrijventerreinen aanwijzen waar bedrijven zich kunnen vestigen, kunnen groeien en zo de lokale economie dynamisch houden. Werkzoekenden willen de zekerheid dat bedrijven zich kunnen vestigen in hun woonomgeving.

"Ruimte maken voor werk", dat doet de VVD. Daarvoor hoeven we niet verder te kijken dan hier in Gelderland, waar de VVD zowel in de Food Valley en als in de Health Valley hoog inzet op de ontwikkeling van de regionale economie. Maak het aantrekkelijk voor bedrijven om zich te vestigen en te investeren, en dat zal leiden tot meer werkgelegenheid.

Dames en heren,

Wegen, Woningen en Werk, daar draait het dus om tijdens deze Provinciale Statenverkiezingen. De provincie is in al die gevallen kaderstellend en ruimtescheppend. En in alle provincies is de VVD er om deze drie essentiële zaken voor ons allemaal te realiseren.

en sterke VVD op provinciaal niveau is van groot belang. Maar laten we niet vergeten dat de resultaten van de Provinciale Statenverkiezingen direct van invloed zijn op de samenstelling van de Eerste Kamer. En laten we niet vergeten hoe belangrijk de Eerste Kamer is. En hoe belangrijk een sterk VVD-geluid in de Eerste Kamer is. Maar ook als liberaal tegenwicht voor het Links Confessionele kabinet. Als liberaal tegenwicht voor de Linkse meerderheid in de Tweede Kamer. Een Linkse meerderheid die rücksichtslos zal proberen onze successen terug te draaien, zoals ze al deden met de aankondiging van een Generaal Pardon.

Dames en Heren,

Met een sterke VVD in de Senaat dwingen we het kabinet hoog te scoren op onze liberale meetlat en kunnen de plannen van de nieuwe regering worden bijgestuurd of zelfs naar de prullenbak worden verwezen. Een sterke VVD in de Eerste Kamer, onder leiding van onze lijsttrekker Uri Rosenthal, zal de waakhond zijn van de belangen van gewone, hardwerkende mensen. Van mensen die hun problemen opgelost willen zien worden, die iets van hun leven willen maken en voor wie de liberale verworvenheden dierbaar zijn. Daarmee is een stem op de VVD de enige garantie.

Dat blijkt wel nu het CDA, na vier jaar VVD-beleid, met Wouter Bos gaat regeren. En dat terwijl zovelen juist hun stem aan het CDA hebben gegeven om een kabinet met Wouter Bos te voorkomen.

Die mensen houden nu, samen met ons, hun hart vast. Wat gebeurt er met de harde verkiezingsbeloftes van het CDA? Bijvoorbeeld die over de hypotheekrenteaftrek. Als ik de kranten mag geloven, gaan de onderhandelende partijen daaraan morrelen. Mocht dat echt gebeuren, dan weten we dus wat een verkiezingsbelofte van het CDA waard is.

Of neem de belofte over de AOW. De PvdA wilde ouderen vanaf 2011 laten meebetalen aan de AOW - ieder jaar meer. Naar verluidt zouden de onderhandelaars nu een nieuw plan hebben: ze gaan de AOW-premie verlagen. Dat klinkt sympathiek, zo'n verlaging. Maar, dames en heren, het is draconisch. Want de belastingen gaan fors omhoog - en 65-plussers gaan voluit meebetalen aan hun eigen AOW. Niet pas in 2011 - en geleidelijk, maar eerder - en allemaal tegelijk. Het verlagen van de AOW-premie is dus nog erger dan de bejaardenbelasting van Wouter Bos. En dan bekruipt mij onmiddellijk de vraag: "wat zou Marcel van Dam hier eigenlijk van vinden?"

Een stem op de VVD tijdens de aankomende verkiezingen is dus van groot belang. Een goede uitslag voor de VVD in de Provinciale Statenverkiezingen, betekent dat we de problemen op regionaal niveau kunnen oplossen. Een goede uitslag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen zorgt ervoor dat we vanuit de Eerste Kamer in goede liberale traditie kunnen blijven bouwen aan de toekomst van Nederland.

Dames en heren,

Vandaag zetten wij de eerste stap naar een mooie overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen, naar een sterk liberaal geluid in de Eerste Kamer en naar een krachtige rol als dé oppositiepartij van Nederland.

Ik begon mijn verhaal met te zeggen, dat boosheid op onszelf plaats maakt voor gedrevenheid. Dat reflectie plaats maakt voor strijdvaardigheid. Gedrevenheid en strijdvaardigheid om op te komen voor al die mensen die iets van hun leven willen maken.

Formeel spreken wij alleen namens onze kiezers. Maar als het in de formatie de kant opgaat die het dreigt op te gaan, dan zullen veel meer mensen een beroep doen op de VVD om hun stem te laten horen. Om het kabinet op te jagen, aan de tand te voelen, op de huid te zitten. Dan belichamen wij de hoop van al die mensen die al snel zullen snakken naar meer vrijheid. Dan worden wij de spreekbuis van miljoenen!

Dames en Heren; zij kunnen op mij rekenen. Zij kunnen op de VVD rekenen!

Dank u wel.