KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

27-1-2007

Medalrace voor Nederlandse 470 teams en finnzeiler Pieter Jan Postma in Miami

Op de voorlaatste dag van de Miami Olympic Classes Regatta hadden de Nederlandse teams redelijk goede resultaten. De wind was wederom zeer wisselvallig in snelheid en de deelnemers hadden ook te kampen met grote wind draaiingen.

470 klasse
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout gaan nog steeds aan de leiding met elf punten voorsprong. Coach Jacco Koops zei: Ze hebben hun koppositie verstevigd in de eerste twee races vandaag, dat is goed. Maar ze hebben ook punten laten liggen. De laatste race waren ze te gretig bij de start. Dat pakte niet goed uit en ze gingen als laatste over de startlijn. Dat ze dan nog achtste worden is goed, maar het had beter gekund.

Sven en Kalle Coster begonnen sterk vandaag. Met een vijfde en een derde plaats stonden ze zeker in de top drie. Maar in de laatste race misten ze een paar winddraaiingen en kwamen als 21ste over de finish. Sven Coster zei: Er gebeurde een hoop op het water. De wind draaide veel en veranderde steeds van kracht. In de eerste en tweede race gingen we daar goed mee om maar in de derde race misten we een paar slagen en lagen we ineens achterop. Daar balen we zo van. Nu staan we vijfde in plaats van tweede en komt alles op morgen aan. Maar we kunnen nog op het podium terecht komen.

Beide 470 teams varen morgen de allesbepalende medal race. Daaraan doen de beste tien van het algemeen klassement mee en het resultaat telt dubbel. Bij de heren in de 470 klasse is het Engelse team van Rogers en Glanfield al zeker van de overwinning. Die hoeven alleen nog maar mee te varen. De broers Coster staan acht punten achter nummer drie en kunnen dus nog op het podium terecht komen.

Finn
In de Finn klasse deed Pieter Jan Postma weer van zich spreken met een zesde plaats in de eerste race. In de tweede wedstrijd had de Fries geen snelheid in zijn boot en werd hij 18de. Na afloop losten Postma en coach Jaap Zielhuis het mysterie op. Als gevolg van een gebroken bout in de mastvoet stond de mast er niet goed op. Zielhuis zei: Dat was allemaal narigheid op het water, maar het lek is gelukkig boven. Dit is wel heel jammer. Pieter Jan zeilde weer goed vandaag. Hij had zijn kop er goed bij en vaart naar zijn mogelijkheden. En die zijn heel hoog.

Morgen komt Postma uit in de medal race en heeft nog kansen om op het podium te komen.

Neil Pryde RS:X
Windsurfer Casper Bouman kwam vandaag niet aan de start. Gisteren stootte de Hagenaar zijn grote teen tijdens de race. Later bleek, na onderzoek in het ziekenhuis, dat een splinter van het bot was. Joeri van Dijk liet zien wat hij waard was en sloot de dag af met een overwinning. Coach Jochem Brenninkmeijer zei: We zitten in een trainingsfase dus we hebben Casper aan de kant gehouden met zijn teen. Gelukkig deed Joeri het weer stukken beter en liet hij zien wat hij in huis heeft. Ook nieuwkomer Dorian van Rijselberge uit Texel deed het weer goed vandaag. Na drie keer bij de eerste tien gisteren, sluit hij vandaag af met een vierde plaats.

Geen van de surfers komt in aanmerking voor de Medal Race. Van Rijsselberge werd beste Nederlander met een twaalfde plaats.

Uitslagen: tussenstand
470 dames, stand na twaalf races

1. Marcelien de Koning/Lobke Berkhout (Ned), 36 punten

2. Ingrid Petitjean/Nadege Douroux (Fra), 47 punten

3. Urin Maxwell/Isabelle Kinsolwing (USA), 53 punten

470 heren, stand na elf gevaren races

1. Nick Rogers/Joe Glanfield (Gbr), 43 punten

2. Matthew Belger/Nick Behrens (Aus), 62 punten

3. Gideon Kliger/Udi Gal (Isr), 65 punten
5. Sven en Kalle Coster (Ned), 73 punten

Finn, stand na twaa;f gevaren races

1. Jonas Hoegh-Christensen (Den), 49 punten

2. Peer Moberg (Nor), 49 punten

3. Daniel BIrgmark (Swe), 63 punten

4. Pieter Jan Postma (Ned), 68 punten

RS:X, stand na elf gevaren races

1. Premslaw Miarcsynski (Pol), 38punten

2. Joao Rodrigues (Por), 61 punten

3. Nick Dempsey (Gbr), 61 punten
12.Dorian van Rijselberge (Ned), 118 punten
18.Joeri van Dijk (Ned), 142 punten
21.Casper Bouman (Ned), 186 punten

Laser, stand na twaa;f gevaren races

1. Tom Slingsby (Aus), 67 punten

2. Gustavo Lima (Por), 68 punten

3. Michael Blackburn (Aus), 84 punten
28. Marc de Haas (Ned), 223 punten

Internetadres: http://www.RolexMiamiOCR.org
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl