PERSBERICHT

Innovatieve en uitdagende ontwerpen winnen ontwerpwedstrijd 'sportruimte van de toekomst'

Arnhem, 26 januari 2007- Tijdens de slotmanifestatie van de ontwerpwedstrijd 'Sport 'n ' zijn vanmiddag in Burgers Zoo het Christina Speelsysteem, Look@USS en de Lighthall als winnende ontwerpen bekendgemaakt. Uit de twaalf provinciale ontwerpen koos de jury, onder leiding van juryvoorzitter Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de drie winnaars.

Het winnende en zeer spraakmakende ontwerp - Christina Speelsysteem - in het primair onderwijs was van de prinses Christina School uit Nieuwegein en Koppert + Koenis Architecten namens de provincie Utrecht. De jury roemde de innovatieve vormgeving die in niets lijkt op de standaardgymzaal van nu. Het ontwerp is zowel toepasbaar in de grote stad als in kleinere gemeenten en vormt een perfecte combinatie van binnen- en buitensport. Ook bestaat de mogelijkheid om in georganiseerd als in ongeorganiseerd verband van de nieuwe sportruimte gebruik te maken. Het spelende element is in dit ontwerp heel belangrijk, hierdoor sluit het perfect aan bij de wensen van kinderen en legt een basis voor de verbinding tussen sport, spelen, jeugdwerk, kinderwerk en de buurt.

In de categorie voortgezet onderwijs ging de prijs naar Look@USS van het Beatrix College in Tilburg. Namens de provincie Noord-Brabant en in samenwerking met GAJ Architecten lieten zij in hun ontwerp een volledig vernieuwende insteek zien. Het vernieuwende van het concept zit onder andere in de gebruikersvriendelijkheid en de brede toepasbaarheid van het ontwerp. Als belangrijk element noemde de jury de onzichtbare verbinding die integratie van allochtone en autochtone jongeren op een subtiele manier teweegbrengt.

Namens de provincie Groningen won het Alfa College in Groningen de eerste prijs binnen de categorie middelbaar beroepsonderwijs met de Lighthall. In samenwerking met Van den Belt Sportaccommodaties zetten zij een uitdagend innovatief ontwerp neer. Volgens de jury heeft de vorm van dit ontwerp pretenties voor de toekomst en biedt het veel toepassingsmogelijkheden. Als drijvende hal is dit ontwerp op elk water toepasbaar.

De jury roemde de samenwerking tussen leerlingen en architecten. De veelzijdigheid en variëteit van de ontwerpen maken duidelijk dat traditionele gymzalen ver achter ons liggen. Toekomstige gymzalen zijn onlosmakelijk verbonden met het betrekken van leerlingen in het ontwerpproces. De drie winnaars hebben een geldbedrag van E 1000 ontvangen voor sport en bewegen. Alle twaalf provinciale ontwerpen worden gepubliceerd en aan alle Nederlandse gemeenten gezonden met extra aandacht voor de winnende ontwerpen. VSG wil in overleg met de betrokken ministeries de mogelijkheden onderzoeken om de winnende ontwerpen te realiseren.



Ingezonden persbericht