Flitsende start Nederlandse vierspanrijders in Wereldbeker

De Nederlandse vierspanrijders zijn vanavond in de eerste wedstrijd van de Wereldbeker vierspannen presented by Stichting Vierspan Westland tijdens Jumping Amsterdam voortvarend van start gegaan. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) won dit eerste duel, voor Koos de Ronde (Zwartewaal) en wildcard deelnemer Edwin van der Graaf (Honselersdijk).

De wedstrijd vond plaats over twee omlopen en was bepalend voor de startvolgorde van de Wereldbekerwedstrijd, die op vrijdagavond wordt verreden. Chardon verreed zich bijna tijdens de eerste omloop, maar kon dit nog net corrigeren. In de tweede manche was hij beter geconcentreerd en reed hij als vanouds pijlsnel door het parcours, ontworpen door internationaal parcoursbouwer Joop Brink (De Steeg). Ondanks twee afgeworpen balletjes zette hij uiteindelijk de beste eindtijd neer. "In de eerste omloop vergiste ik me, maar in de tweede manche ging het goed," licht Chardon toe. "Het was een mooi parcours met veel afwisseling in technische hindernissen en lange lijnen. Maar het was wel hard werken!" Ook Koos de Ronde liet zien dat hij in topvorm verkeert. Hij reed zijn gemengde vierspan, bestaande uit paarden geleend van zijn ouders en zijn broer, naar een uitstekende tweede plaats.

Wereldbekerdebutant Edwin van der Graaf (Honselersdijk) verraste vriend en vijand door als wildcard rijder ervaren Wereldbekerdeelnemers als Tomas Eriksson en Werner Ulrich voor te blijven. De 37-jarige menner die in het dagelijks leven koetsier bij de Koninklijke Stallen is, eindigde glunderend op de derde plaats, voor Eriksson. Naast Chardon en Van der Graaf kwam ook Herman ter Harmsel met een wildcard aan de start. De vierspanrijder uit Rijssen hield in beide omlopen de lei keurig schoon en eindigde op de vijfde plaats, voor Gert Schrijvers, Theo Timmerman en Werner Ulrich.

De Wereldbekerwedstrijd staat vrijdagavond 26 januari om 22.15 uur op het programma van Jumping Amsterdam.