Gemeente Zwolle
Beiaardier laat muziek horen die passen bij het laatste nieuws

Datum uitgave: 01/23/2007

Onze beiaardier Roy Kroezen speelt niet zomaar een liedje. Volgens hem is het juist spannend en boeiend om muziek uit te kiezen die te maken heeft met nieuwsfragementen die absoluut de aandacht verdienen.
Hij geeft als voorbeeld: "Toen Joop Doderer overleed, heb ik die ochtend Swiebertje gespeeld. En op de dag dat Paul McCartney 64 werd, heb ik het nummer `When I'm 64' gespeeld". Wekelijks speelt Roy Kroezen op de beiaard in de Peperbus. In het weekend van vrijdag 26 januari en zaterdag 27 januari 2007 zal hij weer de sterren van de hemel spelen. Hij speelt dit weekend een muziekverzameling van alle tijden op de beiaard van de Peperbus. De stadsbeiaardier is enorm veelzijdig en daarom speelt hij verschillende originele beiaardwerken: Sonate van Roy Hamlin Johnson, een thema uit `An American in Paris' van George Gershwin en `Claire de lune' van Claude Debussy. Ook staat de sonate in `D majeur' op het programma van componist Domenico Scarlatti, die 250 jaar geleden gestorven is. Daarnaast speelt de beiaardier lichte muziek.

Zaterdag 27 januari 2007 is de 251-ste geboortedag van Wolfgang Amadeus Mozart. Voor deze dag speelt de beiaardier een aantal duetten van Mozart, KV 387 (KV staat voor Köchel-Verzeichnis, een complete catalogus van zijn werken). Daarnaast laat Roy Kroezen de werken van Louis Moreu Gottschalk (1829-1869): 'Ynés' en 'O, ma charmante, épargnez moi!' horen. En voor de afwisseling speelt hij onder meer enkele nummers van Marco Borsato.

Bron: afdeling Communicatie