CDA

CDA presenteert advies-kandidatenlijst Eerste Kamer

Het versterkt Partijbestuur (partijbestuur aangevuld met provinciale vertegenwoordigers), heeft vanavond de advies-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer vastgesteld.

Fractievoorzitter Jos Werner is beoogd lijsttrekker. Het CDA heeft momenteel 23 zetels in de senaat. Twee weken geleden is nummer 27 van de âoudeâ CDA Eerste Kamerlijst geïnstalleerd in de Eerste Kamer.Yvonne Timmerman-Buck wilde geen lijsttrekker zijn omdat zij voorzitter is van de Eerste Kamer. Een voorzitter hoort boven de partijen te staan.

De nieuwe kandidaten bij de eerste 25 zijn: Rein Willems (6), Jan Hendriks (7), Sofie van Bijsterveld (9), Greetje de Vries (10), Eric Janse de Jonge (14), Hans Hillen (16), Aranka Goijert (17), Karel Leunissen (19), Geaert Benedictus (22), Anne Flierman (23), Henk Tiesenga (24), Siem Buijs (25).

Totstandkoming lijst
Een door het partijbestuur ingestelde selectiecommissie heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met 40 nieuwe kandidaten. Zij heeft een overzicht van geschikt geachte kandidaten aangeleverd bij het bestuur. Het versterkt partijbestuur heeft vervolgens de advieslijst opgesteld.

Reactie partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt Partijvoorzitter Van Bijsterveldt spreekt van: âeen evenwichtige lijst. Kwaliteit staat voorop. Een goede mix van ervaring en fris bloed, regionale en culturele spreiding zijn eveneens bepalend geweest bij de samenstelling van de lijst. Ik ben ervan overtuigd dat straks ook de nieuwe Eerste Kamerfractie haar staatsrechtelijk toetsende rol goed waar kan maken. In de Statencampagne gaan wij ervoor dat CDA de grootste partij in de Eerste Kamer blijft.â

Reactie lijsttrekker Jos Werner
Beoogd lijsttrekker Jos Werner is âheel tevredenâ met de lijst. âHet is een goed evenwicht tussen continuïteit en vernieuwing. Factoren als regionale en culturele achtergronden, verschillende deskundigheden, man-vrouwverhouding e.d. hebben allen een rol gespeeld. Met deze evenwichtige lijst komt het CDA prima voor de dag.â Werner dankt het bestuur ook voor het hem gestelde vertrouwen om als lijsttrekker op te treden. âIk ben blij dat het bestuur zoveel vertrouwen in mij heeft en ik zal er alles aan doen om dat waar te maken.â

Procedure
De advies-kandidatenlijst wordt naar de Gemeentelijke Afdelingen gezonden. Daar wordt gestemd over de lijst. De afdelingen hebben tot 24 februari a.s. de tijd de stembiljetten te retourneren. Begin maart wordt de uitslag van de stemming bekendgemaakt.

De kandidatenlijst kunt u hier downloaden.