Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk SV/R&S/07/26 EN 45 Doorkiesnummer Datum 26 januari 2007

Onderwerp Aanbieding rapporten Inspectie Werk en Inkomen

Hierbij bied ik u twee rapporten aan van de Inspectie Werk en Inkomen: "Duurzaamheid van re-integratie" en "De burger aan zet".

De burger aan zet
Het rapport "De burger aan zet" is een onderzoek naar de invloed van herbeoordeelde WAO- gerechtigden op hun re-integratie. De Inspectie stelt vast dat klantinvloed werkt. Er is een positieve relatie tussen klantinvloed, motivatie en maatwerk enerzijds en de resultaten van re- integratie anderzijds. Tevens doet de Inspectie enkele aanbevelingen wat het UWV nog meer kan doen om de invloed van de klant op het traject en de motivatie gedurende het traject te vergroten. De Inspectie heeft vervolgonderzoek naar de effecten van klantinvloed bij re- integratie aangekondigd voor 2007 en 2008.

Ik beschouw de conclusie van het rapport "De burger aan zet" dat klantinvloed loont als een ondersteuning van het huidige beleid. De afgelopen jaren is er in beleid en uitvoering steeds meer oog voor inspraak, maatwerk en zelfbeschikking. Deze ontwikkeling heeft haar uitwerking op het re-integratiebeleid niet gemist. Mensen in een regulier traject kunnen sinds een paar jaar zelf kiezen uit drie re-integratiebedrijven en krijgen niet meer zonder overleg een re-integratiebedrijf toegewezen. Daarnaast is de Individuele re-integratie overeenkomst (IRO) ingevoerd om mensen de mogelijkheid van regie over hun re-integratie te geven (zie ook Derde Voortgangsrapportage IRO, TK 2006/07, 26 448, nr. 298). Het dienstenpakket van het UWV is verder vergroot met de re-integratiecoach en de modulaire inkoop re-integratie. Het UWV werkt momenteel aan verdere verbetering van de dienstverlening. Er zijn maatregelen genomen om de begeleiding van gedeeltelijk arbeidsgeschikten in het algemeen en herbeoordeelden in het bijzonder te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn:
· Actieve voorlichting over de IRO en de TRI

· Respectvolle bejegening van herbeoordeelden

· Verbeterde bereikbaarheid van de re-integratiecoaches
· Zorgvuldige keten van beoordeling, uitkering en re-integratie Voor meer informatie hierover verwijs ik u naar mijn brief d.d. 20 december 2006 (TK