Ingezonden persbericht


26-01-2007

WEEK VAN DE PROCESTECHNIEK BREEKT ALLE RECORDS

Het is week 4. Week van de Procestechniek. Met ruim 40 bussen en dubbeldekkers rijden ruim 1.600 VMBO'ers naar twee fabrieklocaties in Zuid-en Noord-Limburg te weten de proeffabriek van de Hogeschool Zuyd Heerlen en de Photoreceptorplant van Xerox in Venray. Veel tijd om aan de enorme gebouwen en indrukwekkende installaties te wennen, hebben ze niet. Ze gaan direct aan de slag als operators, laboranten en onderhoudsmonteurs. "Het is in feite een eenvoudig verhaal," vertelt Paul Jessen, sectormanager van MIT/Procestechniek Limburg. "Een belangrijk deel van de Limburgse economie is gestoeld op de procesindustrie. Er is echter een tekort aan goede vakmensen. In de sector Procestechniek is er altijd werk in beroepen als procesoperator, laborant of onderhoudsmonteur. Het is afwisselend werk dat goed betaald wordt en vele carrière-mogelijkheden biedt. Dit werk is echter niet voor iedereen weggelegd. Je moet er iets voor kunnen en niet iedereen weet de weg naar een opleiding of beroep te vinden. Wij wijzen de weg en laten het bovendien zien en ervaren. Als je jongeren naar de fabriek haalt en ze zelf aan de slag laat gaan, ontdekken velen in één klap dat het wél wat voor ze is. Het is dan net op tijd, want na het VMBO maken de jongeren cruciale keuzes. Ze kiezen voor een vervolgopleiding of ze gaan leren en werken met elkaar combineren."

Het 'techniek ontdekken en dan voor de juiste vervolgopleiding kiezen' is belangrijk voor het Limburgse bedrijfsleven. Daarom hebben 18 procestechniekbedrijven geld bij elkaar gelegd en mankracht vrijgemaakt. "We vertellen weinig over procestechniek", aldus Erik Schut, voorzitter van de stuurgroep MIT/Procestechniek Limburg. "Wat we wél doen, is jongeren laten ervaren hoe boeiend het is. Kinderen van 11/12 jaar doen techniekbrede activiteiten tijdens de grote techniekmanifestaties die door vrijwel iedere Limburgse basisschool wordt bezocht. Voor de onderbouw van het VMBO is een werkplek ontwikkeld. Jongeren maken dan zelf een product, ze bouwen een kleine fabriek, zuiveren het water en kunnen via e-mail vragen stellen aan operators. Eén van de hoogtepunten vormt jaarlijks de Week van de Procestechniek. Het is een enorm evenement. We ontvangen in vijf dagen ruim 80% van alle Limburgse VMBO'ers met Wis- en Natuurkunde in hun pakket. Ze komen naar de fabrieken waar ze worden begeleid door ruim honderd mensen (dagelijks). Het begeleidingsteam is op zichzelf al een unicum. Het bestaat uit studenten proces-, laboratorium- en onderhoudstechniek en jongeren die net hun studie hebben afgerond en nog maar kort bij een bedrijf werken. Die groep staat dichtbij de VMBO'ers. Ze worden bijgestaan door een heel andere groep: ervaren operators van bedrijven en gepensioneerden. Mannen die helemaal door de wol geverfd zijn. Begeleiders zijn heel jong en respectabel ouder dus, maar waar het vooral om gaat is dat de groep groot is (ruim 500 begeleiders verdeeld over 5 dagen). Als je het omrekent, is er voor iedere drie jongeren één persoonlijk begeleider en dat is ook nodig. Het is belangrijk om 1 op 1 met elkaar te spreken over zoiets belangrijks als je toekomst. En dat gebeurde ook. De afgelopen week zijn honderden vragen gesteld over het beroep, de bedrijven en de opleidingen. We hebben daarnaast grote aantallen mail ontvangen via de net gelanceerde carrièrewebsite www.procestechnieklimburg.nl en er hebben zich spontaan nieuwe bedrijven gemeld."

20% wil verder in de procestechniek
De Week van de Procestechniek 2007 was dit jaar dan ook een groot succes. Alle records werden gebroken, mede door de grote media-aandacht en de vlekkeloze organisatie. Midden in de week bezochten 60 directeuren en HR-managers van de aangesloten bedrijven de fabriekslocaties en ook zij raakten al snel geboeid door de grote aantallen VMBO'ers die gel maakten, laboratoriumproeven uitvoerden, processen bestuurden en storingen oplosten. "Maar het gelukkigst zijn we met het feit dat circa 20 procent van de deelnemers een volgende stap in de procestechniek wil zetten. Daar gaat het allemaal om. Die volgende stap heet 'ééndaagse beroepenoriëntatie'. Een jongere gaat dan alleen, dus zonder klasgenoten, naar een fabriek. Daar loopt hij of zij een dag mee met een operator, een laborant of een onderhoudsmonteur. Er worden procestechniekhandelingen verricht en gesprekken gevoerd met de afdeling Personeelszaken. Op dat moment is er dus intensief contact tussen een bedrijf en een jongere die nog helemaal opgeleid kan worden. Het kan niet beter," aldus Jessen. Is het niet jammer dat de sectormanager van MIT/Procestechniek Limburg de bekroning van het werk, de indiensttreding, daarna niet meer meemaakt? "Nee hoor, lacht hij. Ik heb regelmatig jonge en ervaren mensen aan de telefoon die op zoek zijn naar een opleiding of baan. Ze denken dan dat we een soort afdeling personeelszaken zijn. Wat je dan allemaal te horen krijgt, is recht uit het leven gegrepen. Die telefoontjes, de samenwerking met de 18 bedrijven en ROC's, de mooie reacties die we van de jongeren en hun docenten krijgen, en de toestroom die we creëren naar een opleiding of een baan in de procestechniek zijn voor ons een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan."

Participanten
Procestechniek Limburg maakt onderdeel uit van de Stichting Máák het In de Techniek. De participanten binnen Procestechniek Limburg zijn: DSM, Océ, SABIC Europe, Trespa, Enci, EdeA, Xerox, DSM Pharma Chemicals, Van Houtum Papier, Akzo Nobel, INEOS Silicas, Celanese Emulsions, Meldon Plastics, Hexion Specialty Chemicals, Essent, PQ Europe, Ankerpoort, Solvay Chemie.

Daarnaast participeren ook de volgende bedrijven/organisaties in de Week van de Procestechniek: Zinifex Budel Zink, GTI, Sematec, STORK, VAPRO-OVP, Kenteq, Arcus College, Gilde Opleidingen, Leeuwenborgh Opleidingen, ROC Eindhoven, Hogeschool Zuyd, Industrion.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Jessen, sectormanager MIT/Procestechniek Limburg T. (045) 560 90 76
M. (06) 22785084
E. p.jessen@mit-limburg.nl

Zie voor sfeerimpressie de bijgevoegde foto's. (opvragen bij afzender)


---- --