Ingezonden persbericht


Europese supermarkten willen verbod op onverdoofd castreren biggen

Europese supermarkten, verenigd in EuroCommerce, willen af van het onverdoofd castreren van biggen.

Dit zegt Marc Jansen, hoofd Consument en Kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), namens EuroCommerce tijdens een workshop over dierwelzijn, georganiseerd door de Europese Commissie op 29 januari in Brussel.

"Consumenten die in de winkel een karbonaadje, een varkenskoteletje of gehakt kopen, verwachten dat de dieren hiervoor op een fatsoenlijke wijze worden gehouden. Het onverdoofd castreren van biggen hoort daar niet bij. EuroCommerce vindt deze praktijk dan ook onwenselijk en vindt dat de overheid een verbod hiervoor moet instellen. Bij voorkeur gebeurt dit in heel Europa zodat alle varkenshouders weten waar ze aan toe zijn en er geen concurrentienadeel kan ontstaan. De inspectiediensten van de verschillende lidstaten moeten vervolgens erop toezien dat dit verbod ook daadwerkelijk wordt nageleefd. De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn dus aan zet", aldus Jansen.

De workshop staat in het teken van het zoeken naar alternatieven voor onverdoofd castreren. Mogelijkheden zijn castreren onder verdoving, immunocastratie en niet castreren. Wanneer mannelijke varkens niet worden gecastreerd, bestaat er een kleine kans dat het vlees tijdens de bereiding door de consument thuis een onaangename geur verspreidt. Onderzoek naar het voorkomen van deze zogenaamde 'beregeur' wordt ook besproken tijdens de workshop. De Europese retail heeft geen duidelijke voorkeur voor een alternatief als de voedselveiligheid en de productkwaliteit niet in het geding komen.

EuroCommerce vindt dat varkenshouders in Europa de eerste verantwoordelijkheid hebben voor het verantwoord houden van varkens. Ook de vleesverwerkende industrie heeft een belangrijke verantwoordelijkheid als afnemer van varkens en leveranciers van vlees naar supermarkten.

Eerder al stelde het CBL zich namens de Nederlandse supermarkten op het standpunt dat er een verbod moet komen op onverdoofd castreren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, 070 - 337 62 00 of Marc Jansen, 06 - 51 06 44 96.