Verbond van Verzekeraars

Verbond financiert FH-onderzoek

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is onlangs een onderzoek gestart naar de verzekerbaarheid van familiaire hypercholesterolemie (FH), een erfelijke vetstofwisselingsstoornis. Uniek en nieuw is dat niet alleen wordt gekeken naar de ervaringen van FH-patiënten bij de aanvraag van een levens- en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook hoe de verzekeraar daarop heeft gereageerd. Het Verbond financiert het onderzoek.

In Nederland lijden naar schatting veertigduizend mensen aan FH, een erfelijke vetstofwisselingsstoornis die tot een vroegtijdig optreden van hart- en vaatziekten kan leiden. Tegenwoordig zijn echter goede medische behandelingen mogelijk, waardoor de levensverwachting van veel FH-dragers niet onderdoet voor die van een doorsnee man of vrouw. Op basis van een landelijke screening van mensen met FH heeft het Verbond in 2003 dan ook samen met de Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie (StOEH) en patiëntenvereniging Bloedlink overeenstemming bereikt over de verzekerbaarheid van FH. Afgesproken is dat als de behandeling een gunstig effect heeft en er geen bijkomende risicofactoren zijn (zoals overgewicht of een te hoge bloeddruk), FH-dragers bij het aanvragen van een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering gewoon op standaardvoorwaarden worden geaccepteerd.

Twijfel
In de praktijk laait echter regelmatig de discussie op of het acceptatieproces ook daadwerkelijk zo verloopt als de drie organisaties hebben afgesproken. Uit een onderzoek van NIVEL uit 2005 zou blijken dat ruim eenderde van de FH-dragers problemen ondervindt bij het afsluiten van verzekeringen. "Harde feitelijke gegevens over de medische achtergrond ontbreken echter, waardoor het moeilijk is conclusies te trekken", meent beleidsmedewerker Herman Nijenhuis van het Verbond. Volgens hem is de situatie na de overeenkomst van 2003 bovendien wel degelijk verbeterd. Zo heeft de Stichting Bloedlink sinds die tijd geen klachten meer binnengekregen.

Uniek
Omdat het Verbond alle mogelijke twijfels wil wegnemen, heeft het besloten een onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek te laten uitvoeren onder de titel 'FH op zeker', naar de vraag of FH-dragers op grond van hun ziekte problemen ondervinden bij het aanvragen van een verzekering. Volgens Nijenhuis is het onderzoek in vergelijking met eerdere onderzoeken uniek. "Voor het eerst wordt een link gelegd tussen de ervaringen van de potentieel verzekerden (én hun familieleden) en de acties die de verzekeraar vervolgens heeft genomen, zodat goed kan worden beoordeeld of sprake is van belemmeringen. Bovendien wordt de medische achtergrond meegenomen; uiteraard alleen als de FH-drager daar toestemming voor geeft. Dat geldt ook voor de verzekeringsgegevens. Bovendien moet bij verzekeringsgegevens niet alleen de klant, maar ook de verzekeraar toestemming geven."

Onderzoeksleiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeker drs. Roeland Huygen (medisch bioloog en arts) van het AMC, in nauwe samenwerking met de StOEH. Prof. dr. John Kastelein is promotor. Voor het verzekeringstechnische gedeelte zijn prof. dr. Jan van Rijckevorsel (manager van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek) en drs. Sietske Homsma (internist en medisch adviseur bij het Verbond) het aanspreekpunt.

Verzekerd!, januari 2007