komende jaren door de aantrekkende economie verder toenemen. Deze verwachting spreekt demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit in een brief aan het parlement. Hij reageert hiermee op twee rapporten van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) die hij vandaag naar het parlement stuurt. Op basis van deze onderzoeksresultaten stelt de inspectie dat re-integratie niet alleen loont op de korte termijn, maar ook op de langere termijn. Daarnaast blijken klanten die invloed hebben op hun re-integratietraject meer gemotiveerd te zijn een baan te vinden. Minister De Geus beschouwt deze positieve tendens als een ondersteuning van het huidige beleid. Uit het rapport 'De Burger aan zet' blijkt dat bij het UWV steeds meer aandacht is voor de invloed van klanten op hun eigen re-integratietraject. Zij kunnen zelf... afz: Persberichten SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

26 januari 2007

Nr. 07/009

`Kans op werk voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten neemt verder toe`

De kansen op werk voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten zullen de komende jaren door de aantrekkende economie verder toenemen. Deze verwachting spreekt demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit in een brief aan het parlement. Hij reageert hiermee op twee rapporten van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) die hij vandaag naar het parlement stuurt. Op basis van deze onderzoeksresultaten stelt de inspectie dat re-integratie niet alleen loont op de korte termijn, maar ook op de langere termijn. Daarnaast blijken klanten die invloed hebben op hun re-integratietraject meer gemotiveerd te zijn een baan te vinden. Minister De Geus beschouwt deze positieve tendens als een ondersteuning van het huidige beleid.

Uit het rapport 'De Burger aan zet' blijkt dat bij het UWV steeds meer aandacht is voor de invloed van klanten op hun eigen re-integratietraject. Zij kunnen zelf uit een drietal re-integratiebedrijven kiezen of gebruik maken van de individuele re-integratie overeenkomst (IRO) waarmee ze zelf de regie hebben over hun re-integratietraject. Daarnaast heeft het UWV re-integratiecoaches die klanten persoonlijk begeleiden. Ook heeft het UWV maatregelen genomen waardoor de begeleiding van gedeeltelijk arbeidsgeschikten en herbeoordeelden zal verbeteren. Dit gebeurt onder andere door het geven van meer voorlichting en een betere aansluiting tussen beoordeling, uitkering en re-integratie.

Uit het rapport 'Duurzaamheid van re-integratie' blijkt dat meer gedeeltelijk arbeidsgeschikten duurzaam een baan behouden dan op grond van eerdere onderzoeken werd aangenomen. Van de arbeidsgehandicapten die in 2001 met een re-integratietraject begonnen, had 44 procent na vier jaar een baan. 39 procent vond aansluitend aan het re-integratietraject een baan. Driekwart van deze groep werkte na enkele jaren nog steeds en was duurzaam gere-integreerd. Een kwart van de gedeeltelijk arbeidsgeschikten die niet aansluitend aan het re-integratietraject een baan vond, kreeg daarna wel een duurzame baan.

De afgelopen jaren heeft het kabinet maatregelen genomen om gedeeltelijk arbeidsgeschikten duurzaam aan een baan te helpen. Het ministerie werkt met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), vakbonden en werkgeversorganisaties samen om gedeeltelijk arbeidsgeschikten, onder wie herbeoordeelde WAO'ers, te re-integreren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de campagne 'Geknipt voor de juiste baan' waarin de positieve kanten van gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers centraal staan.