FNV KIEM

Fatsoenlijk werk voor de werknemers aller landen! Vrijdag spreekt Agnes Jongerius, FNV-voorzitter, namens de wereldbond ITUC op het World Economic Forum in Davos. "Het forum is eigenlijk een feestje van de kapitalisten. President commissarissen, executive officers en regeringsleiders komen daar bijeen. Ik mag tijdens een workshop over de sociaal-economische situatie in Polen onze boodschap overbrengen", legt Jongerius uit. "En die boodschap is dat we aandacht vragen voor de mensen die al het werk doen, de werknemers van de wereld. Zij hebben recht op fatsoenlijk werk tegen een fatsoenlijk salaris."

De ITUC komt ook op voor vakbondsrechten. "Wij vragen de werkgevers en regeringsleiders in Davos werknemers het recht te gunnen zich te organiseren. In veel landen mag je als collectief niet met werkgevers om de onderhandelingstafel gaan zitten om bijvoorbeeld fatsoenlijke arbeidsomstandigheden te eisen", vertelt Jongerius. "In China bijvoorbeeld worden werknemers die batterijen vullen nog steeds vergiftigd met cadmium, omdat werkgevers te beroerd zijn een fatsoenlijke afzuiginstallatie neer te zetten."

In Oost-Europa kan wat arbeidsomstandigheden betreft ook veel worden verbeterd. "Nu het Oude Europa zich van het communisme heeft bevrijd, klinkt het: leve het kapitalisme! Overleg met werknemersorganisaties over regels om menselijke waardigheid en gezondheid te beschermen, wordt gezien als iets dat het vrije kapitaal in de weg staat. In wat voor wereld leven we dan? Ik wil de aanwezigen in Davos ervan overtuigen dat werknemers maar één goed gezond lichaam hebben en dat je daar als werkgever zuinig op moet zijn. Ik zal de congresgangers vragen in wat voor soort wereld ze eigenlijk willen leven. De ITUC wil een wereld met duurzame economische ontwikkeling."
---