Senternovem


Nieuws

26-01-2007 | MKB'ers roepen nieuw kabinet op tot meer duurzaam en innovatief beleid

Zo'n 130 MKB-ondernemers, waaronder een aantal installatiebedrijven, vragen het nieuwe kabinet om een inspirerende nationale strategie voor duurzame ontwikkeling. Centrale onderdelen van deze strategie zijn: het streven voor Nederland naar een koploperspositie in de wereld, een overheid met een consequent voorbeeldgedrag, en een overheid die bedrijven en consumenten uitdaagt en dit gedrag ook beloont. Het beleid moet ook duurzaam zijn: een langere tijd door de overheid vol te houden met samenhang en voorbeeldgedrag.

Ambitieus
De ondernemers die de oproep hebben ondertekend zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende bedrijfstakken. Als MKB pioniers op het gebied van duurzaamheid nemen zij hierin hun eigen verantwoordelijkheid. Er is binnen het MKB een groeiend vermogen en een toenemende wil om maatschappelijke doelen in het bedrijf te integreren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot innovatie; het inspireert tot nieuwe producten en diensten, tot integraal en dus duurzaam ontwerpen, tot forse energiebesparingen, tot sociale rechtvaardigheid, tot nieuwe manieren van denken en tot verrassende coalities. In de oproep vragen de ondernemers aan het kabinet om ambitieuze nationale doelen op het gebied van ecologische en sociale duurzaamheid en innovatie. Onderdelen van deze strategie moeten zijn:
1. Nederland streeft op het terrein van duurzame ontwikkeling naar een koploperspositie in de wereld.

2. De Nederlandse overheid vertoont consequent voorbeeldgedrag.
3. De overheid daagt bedrijven en consumenten uit om lef te tonen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam consumeren, en beloont dit gedrag ook.

De ondernemers vragen aan het aankomende kabinet en leden van de Tweede Kamer om duurzaamheid en innovatie in de komende jaren in Nederland op één te zetten. Het beleid moet consistent en stimulerend zijn en voor de langere termijn zeker zijn.

Milieuschade in de kostprijs
De ondernemers wijzen ook op de voorbeeldrol die de overheid moet vervullen. In dat kader is het van groot belang dat de overheid haar ambitie waarmaakt om in 2010 bij 100% van haar inkopen duurzaamheid als een zwaarwegend selectiecriterium mee te wegen (tegen de nu actuele 20% van de inkopen).
Voorts pleiten zij voor het belonen van duurzame investeringen en van duurzaam gedrag. Daarnaast dient de overheid te bevorderen dat maatschappelijke kosten, zoals bijvoorbeeld milieuschade, steeds meer in de prijzen van de producten worden verwerkt. De ondertekenaars van de oproep zijn ervan overtuigd dat dit soort maatregelen leiden tot veel nieuwe innovaties en investeringen, die op hun beurt weer zorgen voor economische groei en welvaart. Daarnaast heeft een duurzaam MKB een grote impact op de bewustwording van de burger en de consument en daardoor op de duurzaamheid van de hele maatschappij.

Oproep tot ondertekening
De maatregelen zijn een geweldige stimulans voor nieuwe ambities en investeringen, die op hun beurt weer zorgen voor economische groei en welvaart. De ondernemers menen dat het mes hierdoor aan twee kanten snijdt. De MKB partners en relaties van MVO Nederland, zijn er klaar voor om nieuwe en verdergaande duurzaamheidambities inhoud te geven en roepen de overheid en ondernemend Nederland op om samen met alle betrokkenen duurzaamheid en innovatie met stip op één te zetten. De oproep en de lijst, met momenteel ongeveer 130 ondertekende MKB pioniers op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, is te vinden op de website van MVO Nederland.