Dienstenbond CNV

BNA komt met flinke stapel CAO-verslechteringen 26-01-2007

Terwijl de zon volop schijnt in de branche, probeert de BNA ons te laten geloven dat we midden in een storm verkeren. Het beeld van gemiddeld lage rendementen en gevaar voor continuïteit van een groot aantal bureaus spoort niet, volgens ons, met de werkelijkheid van vandaag.

In de 1e fase van het onderhandelingsproces is van beide kanten een toelichting gegeven op de voorstellen voor een nieuwe CAO voor medewerkers van Architectenbureaus.

Van BNA kant is vooral de bedreigende situatie voor architectenbureaus gebruikt als achtergrond voor een pittig aantal verslechteringsvoorstellen.

De meer zakelijke rol van de architect, als onderaannemer in plaats van regisseur in het bouwproces, vraagt meer flexibiliteit van werknemers en ook andere vaardigheden. Daarbij gaat de krapte op de arbeidsmarkt ook nog eens een rol spelen.

Voor de BNA slaat dit neer in de volgende voorstellen:
* Verlengen van de wekelijkse arbeidsduur van 38 naar 40 uur.
* Mogelijkheid openen om door te werken ná 65 jaar, ná instemming van de werkgever.

* Onderzoek naar een jaarurenmodel, waarbij niet langer de arbeidsduur per week centraal staat, maar een gemiddeld aantal te werken uren op jaarbasis.

* Bevorderen van de ontwikkeling en inzetbaarheid van medewerkers.
* Vervallen van alle extra vakantiedagen voor alle leeftijdsgroepen boven de 35 jaar zoals vermeld in artikel 19 lid 3.
* Versobering van de pensioenregeling in de nabije toekomst.
* In een tweejarige CAO hoort daar voor de BNA een loonsverhoging bij van 2 maal 1,75%.

Afgezien van het bevorderen van de ontwikkeling en inzetbaarheid van werknemers, beoordeelt CNV Dienstenbond deze voorstellen als verslechteringen in uw arbeidsvoorwaarden. Het loonbod van BNA staat daarbij niet in verhouding, voor zover dat al een compensatie kan zijn voor de voorgestelde verslechteringen. Na uw goedkeuring heeft CNV Dienstenbond, los van compensatie van verslechteringen, immers een looneis gesteld van 3%.

Het beloven weer interessante onderhandelingen te worden! U wordt dan ook van harte uitgenodigd om te reageren op deze Info! Daar bij kunnen we uw steun en de steun van uw nog niet georganiseerde collega goed gebruiken. Op de achterkant van deze Info zijn de voordelen van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond opgesomd. Een goede deal voor een faire prijs! De onderhandelingen zullen worden vervolgd op 14 februari aanstaande. We houden u op de hoogte.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl