Gemeente Winterswijk


Raadsbesluit over strandbad Winterswijk

Winterswijk - De gemeenteraad heeft gisteravond besloten om de initiatiefnemers voor de herontwikkeling van het strandbad hun plannen verder te laten uitwerken. Overigens zijn er sinds gisteren geen drie maar twee initiatiefnemers. WAM & Van Duren heeft via een brief laten weten zich terug te trekken. De motie van de PvdA over het verbod van wilde dieren in circusvoorstellingen is niet aangenomen door de raad.

Gemeentekantoor
Tijdens het vragenuur stelde Anton Roebbers van Progressief Winterswijk vragen over de locatiekeuze van de Brede School. Wethouder Ben Uffink gaf aan dat daar snel duidelijkheid over zou komen. Ook vroeg Roebbers naar het eindrapport van het onderzoek naar de benodigde ruimtebehoefte in het gemeentekantoor. In het rapport is nog een aantal vragen die niet beantwoord zijn. Wethouder André van Nijkerken heeft aangegeven dat er volgende week nog gesprekken zijn met het bureau dat het second opinion onderzoek heeft uitgevoerd naar de ruimtebehoefte voor het (grootste) deel van het ambtelijk apparaat. Het college wil de openstaande vragen alsnog beantwoord zien. De ontbrekende antwoorden worden dan alsnog voorgelegd aan de raad.

Verder heeft wethouder van Nijkerken toegelicht dat er onderhandeld is met Victoria (projectontwikkelaar) over de start van de bouw. "Over de uiteindelijke prijscompensatie is op het scherpst van de snede onderhandeld. Op een gegeven moment dreigde zelfs een arbitragezaak. Ontwikkelaar Victoria BV heeft zich echter zakelijk, correct en constructief opgesteld. Mede daardoor konden gemeente en Victoria BV uiteindelijk tot overeenstemming komen over een prijscompensatie die waarschijnlijk (afhankelijk van de definitieve bouwindex) zo rond de 300.000 euro zal uitkomen. In het begin van de onderhandelingen lag zelfs een bedrag van 8% compensatie (over 11,5 miljoen = ongeveer 1 miljoen euro) op tafel, maar dat bleek afkomstig van de aannemer en niet van ontwikkelaar Victoria BV. De gemeente en ontwikkelaar Victoria BV zijn het echter met elkaar eens geworden over een compensatie van rond de 300.000 euro en we zijn daar met elkaar tevreden over," aldus wethouder van Nijkerken. De start van de bouw is gepland rond 1 juni.

Tot slot heeft wethouder van Nijkerken aangegeven dat het college unaniem heeft besloten dat ook de medewerkers van de griffie, het bestuurssecretariaat, bestuurscommunicatie en het college van burgemeester en wethouders mee verhuizen naar het nieuwe gemeentekantoor. De begane grond en de eerste verdieping van het raadhuis kunnen dan worden verhuurd. Dit betekent dat er 12 werkplekken bijkomen in het gemeentekantoor. Die ruimte is binnen het nieuwe gemeentekantoor aanwezig.

Strandbad
Van de drie plannen die er nog waren voor de herontwikkeling van het strandbad zijn er na het terugtrekken van WAM van Duren nog twee overgebleven. Het gaat hierbij om de plannen van De Beukenhorst en de Stichting Behoud Strandbad. De raad heeft besloten om deze partijen te vragen hun plannen verder uit te werken op basis van een aantal gerichte vragen. Doel hiervan moet zijn dat de plannen zo volledig mogelijk zijn zodat de raad een evenwichtige keuze kan maken. Fractievoorzitter Dirk Willink van Winterswijks Belang gaf aan dat er een verordening wordt voorbereid die het mogelijk maakt om een referendum te organiseren. Hij wilde dat het strandbad als eerste onderwerp voor zo'n referendum werd gekozen. De overige partijen gaven allemaal aan dat zij het strandbad als onderwerp te ingewikkeld vinden voor een referendum. Ook gaven zij aan dat het dan nog langer gaat duren voordat een keuze kan worden gemaakt. Ook wethouder Andre van Nijkerken gaf aan dat de plannen niet nog langer moeten wachten op de komst van een referendum. "Laten we de maanden februari, maart april gebruiken om een onafhankelijk bureau een opiniepeiling te laten doen onder inwoners. We kunnen inwoners dan een principekeuze laten maken tussen de twee plannen. Deze keuze moet dan gemaakt worden uit nagenoeg identieke plannen en waarbij duidelijk is dat het plan van De Beukenhorst volledig gefinancierd wordt met particulier geld en dat het plan van de Stichting Behoud Strandbad vraagt om een bijdrage van gemeenschapsgeld" aldus André van Nijkerken. Mocht de raad besluiten om een opiniepeiling te houden dan is daarvoor nog budget beschikbaar. In de commissievergadering van februari wordt verder gesproken over zowel de referendumverordening als de opiniepeiling.

Motie verbod wilde dieren
De PvdA diende ter vergadering een motie in voor het verbod op het gebruik van wilde dieren tijdens circusvoorstellingen. CDA, VVD en Winterswijks Belang gaven aan tegen de motie te zijn. Progressief Winterswijk steunde de PvdA. PvdA kreeg dus geen meerderheid en de motie is niet aangenomen.

Raadsverslag
Het complete verslag van de raadsvergadering is naar verwachting op 23 februari beschikbaar via deze website.