Aedes

Eerste twee corporaties ondertekenen overeenkomst vpb

26 januari 2007

Felicitaties na tekenen overeenkomst. Links Arnold Pureveen, rechts Willem-Jan van Lokven. In het midden Dyon van Beek van de Belastingdienst.

De eerste twee corporaties hebben op 25 januari jl. de vaststellingsovereenkomst vennootschapsbelasting (vso) ondertekend. Tijdens een zeer drukbezochte informatiebijeenkomst tekenden Willem-Jan van Lokven namens Woonmaatschappij Maasland en Arnold Pureveen namens De Alliantie de vso. De meeste aanwezige Aedes-leden waren tevreden dat er nu duidelijkheid is over de vennootschapsbelastingplicht.

Het is voor het eerst in Nederland dat er zo'n 'mega-vso' is vastgesteld tussen de Belastingdienst en een brancheorganisatie. Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen riep corporaties op de vso te ondertekenen: 'Het is een goede vso, waar de corporatie zelf eigenaar van is. Maar teken ook uit solidariteit, want de vso werkt pas als 70 procent van de corporaties tekent.' Ook voor corporaties met enkel bezit onder de 615 euro huur per maand en zonder commerciële activiteiten is het zinvol de vso te ondertekenen. Peter Boerenfijn: 'Voor corporaties die uitsluitend vrijgestelde activiteiten verrichten biedt ondertekening de zekerheid dat deze vrijstelling tussen partijen wordt vastgelegd en dat ze ook geen aangifte hoeven te doen als toegelaten instelling. De vso biedt tevens de garantie dat binnen bepaalde marges (de buffer) een vrijgestelde corporatie niet meteen per ongeluk belastingplichtig wordt.'

Corporaties hebben tot 31 maart 2007 de tijd de beslissing te nemen om de vso al dan niet te tekenen. Daarna kunnen ze tot 31 augustus a.s. nadenken of ze voor model 1 of model 2 kiezen. Vervolgens is er nog ruim de tijd om de organisatie in te richten naar de keuze van het model. De vso werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006.

Meer informatie over de bijeenkomst is binnenkort te vinden bij het dossier vennootschapsbelasting. Daar is nu al uitgebreide informatie over de vso te vinden.