Diefstal vaartuigen

Stichting vbv

Diefstal vaartuigen blijft zorgen baren.
Hoewel er nationaal gezien een lichte afname is, blijft het aantal diefstallen van vaartuigen zorgen baren. De schadelast die erbij hoort neemt nog steeds toe.

Vanaf juni 2006 is het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gestart met het (inter-)nationaal registreren van vaartuigdiefstallen. Hetzelfde bureau komt binnenkort ook met een certificering voor vaartuigbeveiliging en een keurmerk voor veilige stalling op de markt. Dit alles moet bijdragen aan het verder terugbrengen van dit soort misdrijven.
De cijfers over 2006 laten zien dat in Friesland nog steeds de meeste vaartuigen en buitenboordmotoren gestolen worden. Dit, ondanks het gegeven dat de politie van Friesland het aantal diefstallen in het afgelopen jaar met een kwart heeft weten terug te brengen. Hier speelt nog mee dat slechts 8% van de goederen na diefstal worden teruggevonden. Bij motorvoertuigen is dat bijvoorbeeld ruim 60%.
Regio's die opvallen door een sterke stijging van het aantal diefstallen zijn IJsselland en Amsterdam-Amstelland. De stijging in de cijfers zegt echter niet dat het aantal diefstallen in deze regio's ook daadwerkelijk in deze mate is toegenomen. Soms hebben deze regio's (tijdelijk) meer aandacht gegeven aan het onderwerp, waardoor meer diefstallen gemeld en geregistreerd werden. Hiermee ontstond meer inzicht in het probleem en haar omvang.
De schommeling van cijfers is uiteraard ongewenst. Het VbV wil samen met het Landelijk Vaartuigenteam (LAVA team) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) een beweging in gang zetten om structureel een goed beeld te hebben van deze vorm van criminaliteit. Een goede registratie is slechts mogelijk wanneer alle betrokken partijen zoals de gedupeerde, de regiopolitie en de verzekeraar, de weg vinden naar de VbV - KLPD combinatie.

Gedupeerden van vaartuigdiefstal kunnen dag en nacht bellen met de VbV Helpdesk
071-3641777. Ook kunnen zij zich melden via www.isgestolen.nl. Hulp en registratie zijn kosteloos.

Voor meer informatie over het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit kunt u surfen naar www.stichtingvbv.nl.