Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Politie Achterhoek pakt uitgaansgeweld aan                |
|     |                                                          |
De politie van district Achterhoek gaat in 2007 uitgaansgeweld streng aanpakken. Uit cijfers blijkt dat uitgaansgeweld in de Achterhoek, net als in de rest van Nederland, jaarlijks behoorlijk toeneemt. Het gaat dan voornamelijk om mishandeling en bedreiging. Gelukkig lost de politie ook steeds meer mishandelingen en bedreigingen op door de verdachte op te pakken.

In 2006 steeg het aantal aangiftes van mishandeling met 23 procent en het aantal bedreigingen met 22 procent. 395 verdachten van mishandeling werden opgepakt. De politie wil, samen met haar partners, uitgaansgeweld op verschillende fronten aanpakken. Als voorbeeld hiervoor dient de aanpak in Doetinchem, waarbij de gemeente, Sité Woondiensten en IJsselkring samenwerken met de politie. De politie zet extra mensen in op uitgaansavonden en ook het speciale biketeam, dat in 2006 werd opgericht, komt op uitgaansavonden in actie.

Alcoholgebruik Meer dan negentig procent van het uitgaansgeweld is gerelateerd aan alcoholgebruik. Niet alleen de daders, maar ook de slachtoffers zijn in verreweg de meeste gevallen onder invloed van alcohol. Daarom zal de politie ook in 2007 meewerken aan het project Minder drinken, ook in de Achterhoek. Jongeren die onder invloed van alcohol vernielingen plegen, worden door politie en justitie met hun ouders doorgestuurd naar verplichte voorlichtingsbijeenkomsten over de risico's van alcoholgebruik.

Bedrijfsinbraken Het aantal bedrijfsinbraken is in 2006 gestegen met 25 procent. Vooral bedrijven op industrieterreinen waren het doelwit van inbrekers. Politie Achterhoek wil het aantal bedrijfsinbraken in 2007 flink terugdringen. Samen met gemeenten, brandweer en ondernemers wil de politie een pakket aan maatregelen treffen, die inbraken voorkomen. Goede voorbeelden hiervan zijn Doetinchem en Aalten, waar de samenwerking al vaste vormen aanneemt. Natuurlijk richt de politie zich niet alleen op de preventie, maar ook op het oplossen van de inbraken. Zo werden in Dinxperlo in 2006 dertig bedrijfsinbraken door de politie opgelost.

Naast het aantal bedrijfsinbraken, stegen ook de woninginbraken (35%) en de auto-inbraken (13,5%). De districtelijke aanpak van fietsdiefstal werpt zijn vruchten af, want in het gehele district Achterhoek zijn in 2006 minder fietsen gestolen dan in 2005 (daling van 14%). Ook het aantal vernielingen daalde in 2006 licht (1,5%). Het aantal verkeersongevallen daalde in 2006 flink, net als het aantal gewonden (van 304 naar 264) en doden (van 29 naar 20) in het verkeer.

Klanttevredenheid De politie hecht veel waarde aan de tevredenheid van haar 'klanten', de burgers. Daarom staat 2007 in het teken van het contact met de burger. Dit jaar wordt begonnen alle mensen die een melding doen bij de politie Achterhoek, terug te bellen met de afloop van het gemelde probleem. In sommige plaatsen in de Achterhoek gebeurt dit trouwens al zoveel mogelijk. Ook onderzoekt de politie of het mogelijk is om SMS-Alert, waarbij burgers desgewenst sms-jes van de politie kunnen ontvangen op hun mobiele telefoon, in te voeren.

Einde bericht

[Noot voor de redactie/