Rijksuniversiteit Groningen

Debat over bouwbeleid, strijkstokken en marktwerking

Datum: 26 januari 2007

Jaar in jaar uit worden koopwoningen duurder. Zo steeg de prijs in 2005 met 5,4 procent en ook voor 2006 wordt opnieuw een fikse stijging verwacht. Daarmee zou de gemiddelde prijs van een koopwoning wel eens uit kunnen komen op een slordige 240.000 euro.

Daartegenover daalde de hypotheekrente de afgelopen periode fors, zijn de inkomens gestegen en is de hypotheekrenteaftrek nog steeds een feit. Steeds meer mensen zijn daardoor in staat een huis te kopen. Bovendien zijn ze bereid daar meer voor te betalen dan voorheen. Maar de sterk gestegen huizenprijzen leidden ertoe dat een koopwoning voor starters en lage inkomensgroepen vrijwel onbereikbaar is geworden. Er dreigt een tweedeling. Want hoe laag de rentestand ook is en hoe sterk de inkomens ook zijn gestegen: 240.000 euro, wie hoest dat zomaar even op?

Hoe komt het toch dat koopwoningen zo duur zijn. Is dat schaarste? Stijgende bouwkosten? Wat is de invloed van de grondprijs? Wat is de rol van de ontwikkelaar? Zijn er strijkstokken waar geld aan blijft hangen? Wie wordt er nu echt beter van de huidige woningprijs? En hoe kunnen de ontwikkelaars en woningcorporaties de kosten drukken? Over deze en andere vragen discussieert een deskundig forum onder leiding van oud-wethouder Willem Smink: Pieter Bregman, algemeen directeur van woningcorporatie Nijestee, Haiko Meijer, architect en oprichter Onix architecten, Antje de Groot, directeur van Trebbe Bouw Oost & Noord BV, en Gusta Renes, onderzoeker van het Ruimtelijk Planbureau en auteur van het rapport "Betaalbaarheid van koopwoningen en het ruimelijk beleid" (2006).

Het debat wordt georganiseerd door Politiek en cultureel Debatcentrum DwarsDiep, i.s.m. Platform Gras. DwarsDiep is een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek en het Centre for Development Studies van de RUG.

Datum en tijd

vrijdag 26 januari 2007, 20.00 - 22.00 uur

Sprekers

Pieter Bregman, Haiko Meijer en Gusta Renes

Titel

Hoe duur kost de prijs van die wonings?- Over bouwbeleid, strijkstokken en marktwerking

Serie

DwarsDiep Debat

Plaats

USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Informatie

DwarsDiep, tel. (050) 363 5463, www.dwarsdiep.nl U verlaat de RUG site