SGP


10 - 01 - 07 | Guidoconferentie 'Geeft acht!'

De Guido de Brès-Stichting, het studiecentrum van de SGP, organiseert D.V. op vrijdagmiddag 26 januari 2007 een Guido-conferentie met als titel

GEEFT ACHT!

Aanleiding

Veiligheid is een thema dat de gemoederen bezig houdt, zeker sinds 11 september 2001. De strijd tegen het terrorisme, onder aanvoering van de Verenigde Staten, haalt vrijwel dagelijks de krantenkoppen. Ook de frequente uitzendingen van troepen naar het buitenland, vooral naar risicovolle gebieden als de provincie Uruzgan in Afghanistan, zorgen voor veel politiek en maatschappelijk debat. Hoewel minder in de belangstelling, spelen op het gebied van veiligheid meer zaken dan terreurbestrijding en uitzendingen. Voor Europa zijn dat onder meer ontwikkelingen op het gebied van een gezamenlijk veiligheids- en defensiebeleid.

In een internationale context waarin veel verandert, is het nodig dat het bestaande en veranderende beleid kritisch bekeken wordt. Is alles zo vanzelfsprekend als het lijkt? Is herijking of op zijn minst herbezinning nodig? De snelle ontwikkelingen op het terrein van veiligheid en defensie in Europa en de uitbreidingen van de EU en de NAVO in 2004 vragen een hernieuwde oriëntatie. Deze problematiek is voor de Guido de Brès-Stichting, het Studiecentrum van de SGP, uitgangspunt geweest voor een onderzoek. Een werkgroep heeft zich intensief beziggehouden met vraagstukken rondom het Europese veiligheids- en defensiebeleid en daarover een nota geschreven.

Programma

* Presentatie van de nota door drs. J.A. Schippers (directeur Guido de Brès-Stichting)

* Dr. M. de Haas (voorzitter werkgroep) overhandigt de nota âGeeft achtâ aan Minister van Defensie dhr. H.G.J. Kamp.
* Dhr. R. Pasterkamp interviewt Nederlandse militairen die op missie zijn geweest.

* Debat met drs. H. van Bommel (SP), mr. drs. C. Homan (Clingendael) en mr. C.G. van der Staaij (SGP).

Tijd

Het hiervoor genoemde programma duurt van 15.00 - 17.00 uur. Ontvangst met koffie vanaf 14.45 uur. Van 13.45 tot 14.45 uur wordt er een rondleiding gegeven door het legermuseum. Wie daaraan wil deelnemen wordt verzocht om 13.30 uur aanwezig te zijn.

Plaats

Auditorium van het Legermuseum in Delft, Korte Geer 1. Routebeschrijving per auto

Routebeschrijving per trein

Kosten

Deelname aan het congres en het bezoek aan het legermuseum is gratis.

Aanmelding

In verband met de organisatie is aanmelding tot uiterlijk D.V. maandag 22 januari mogelijk. Er zijn maximaal 80 plaatsen beschikbaar. Bij uw aanmelding graag doorgeven of u tevens deel wilt nemen aan de rondleiding.
Per mail: studiecentrum@sgp.nl
Per fax. (0182) 57 32 22
Per telefoon: (0182) 69 69 11
Guidoconferentie 'Geeft acht!'