Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Scholen moeten stages MBO-leerlingen in eigen hand houden

25-01-2007 * SP-Kamerlid Nathalie de Rooij maakt zich zorgen over de groei van het aantal commerciële detacheringsbureau's dat stageplaatsen verzorgt voor mbo-leerlingen. "Er komen steeds meer van dit soort bureau's, die jongeren in dienst nemen en ze vervolgens plaatsen bij een bedrijf. "Dat sommige scholen hun onderwijskundige verantwoordelijkheid over de schutting gooien bij een bureau vind ik laakbaar," aldus De Rooij. "Ik denk ook niet dat dit de kwaliteit van de stage ten goede komt."

De Rooij heeft ook vragen over de begeleiding van leerlingen die zijn gedetacheerd via dergelijke bureau's. Gewoonlijk is er binnen een mbo-opleiding een stagecoördinator of docent die direct contact houdt met de leerling en zijn stagebedrijf. "De stagecoördinator is op de hoogte van de opdrachten vanuit school, het functioneren van de leerling en kent de leerling bovendien al een tijd. Ik vind het een slecht idee om ook dit uit te besteden, scholen moeten de stages in eigen hand houden."

De Rooij heeft minister Van der Hoeven verzocht in kaart laat brengen hoeveel scholen hun leerlingen via deze commerciële detacheringsbureau's aan een stageplaats proberen te helpen, en wat de effecten zijn op de kwaliteit van de stage en stagebegeleiding.