Innovatief Vedisch onderwijs op basis van bewustzijn


Toponderwijs voor de allerbesten, informatie-avonden in elf steden

LELYSTAD, 20070115 -- Al ruim twintig jaar heeft ons land ervaring met de unieke, nieuwe vorm van onderwijs voor maximale studieprestaties en optimaal functioneren van de hersenen: innovatief Vedisch onderwijs op basis van bewustzijn. Dit onderwijs is uniek omdat naast onderricht in de gewone vakken de leerlingen dagelijks samen de Transcendente Meditatie (TM) techniek beoefenen. Voor ouders en groep-8 kinderen die nu voor de middelbare schoolkeuze staan worden er in 11 steden informatie-avonden georganiseerd

Vedische havo/vwo-scholen bieden toponderwijs gericht op kinderen die tot de besten willen behoren. In het afgelopen jaar is in Amsterdam en Lelystad het vedisch havo/vwo-onderwijs van start gegaan. De ervaringen van zowel leerlingen, leerkrachten en ouders zijn zeer positief.

Wijsheidsprincipes
Ouders, die hun kinderen naar een speciale school voor toponderwijs willen sturen en het vedisch onderwijs overwegen, worden op de informatie-avonden Vedisch Onderwijs volledig ge?nformeerd over de voordelen van deze bijzondere onderwijsvorm. Vedisch onderwijs heeft geen religieuze, maar een wetenschappelijke grondslag. Veda betekent `weten' en vindt zijn oorsprong in de Indiase kenniscultuur ver voor onze jaartelling.

Ook TM vindt zijn oorspong in de vedische wijsheidstradities. "Beoefening van TM helpt om een hoger bewustzijn te bereiken; je wordt er creatiever en intelligenter door", zegt vedisch onderwijsdeskundige Sjoerd Vos. "Vedisch onderwijs neemt de vedische wijsheidprincipes en TM als uitgangspunt waardoor scholieren in staat zijn hun capaciteiten in harmonieuze samenhang te ontwikkelen."

Bewustzijn
Door dagelijks te mediteren met behulp van de Transcendente Meditatietechniek neemt het bevattingsvermogen van de leerling toe. TM is een uitgebreid onderzochte meditatietechniek die totale coherentie van de hersenfuncties bewerkstelligt. Wat grote positieve gevolgen heeft voor de volledige ontwikkeling van het kind. Dankzij TM gaat het leren gemakkelijker kunnen de leerlingen hun creativiteit en talenten optimaal ontplooien.

In onderwijs op basis van bewustzijn leren kinderen de bron van alle kennis - hun eigen bewustzijn - kennen door de beoefening van TM. Zij zien dat alles wat zij leren rechtstreeks te maken heeft met hun eigen leven. Vos: "Daardoor groeit heel moeiteloos en natuurlijk de motivatie om te leren. De leerprestaties verbeteren daardoor en worden zij evenwichtige, ordelijk denkende, succesvolle en gelukkige mensen; waardig om echte leiders te zijn van onze maatschappij."

Omdat in het huidige onderwijs deze innovatieve methode nog ontbreekt, komen er steeds meer problemen en groeien ontevredenheid en stress, wat ondermeer leidt tot vroegtijdige schoolverlating. Ook neemt onder jonge kinderen het gebruik van sigaretten, alcohol en drugs steeds meer toe, een zaak van grote zorg voor ouders en voor de maatschappij.
Logisch dat ouders het steeds belangrijker gaan vinden dat hun kinderen een wijze, stabiele en uitgerijpte persoonlijkheid ontwikkelen.

Volledige ontplooiing
Het doel van vedisch onderwijs is de leerlingen niet alleen aan een diploma te helpen maar ook ervoor te zorgen dat zij opgroeien tot gelukkige blije mensen. In kleine klassen krijgt het kind maximale aandacht. Door dagelijks te mediteren met behulp van de Transcendente Meditatietechniek neemt het bevattingsvermogen van de leerling toe. In de rustige sfeer die na de meditatie in de klas aanwezig is, zijn de kinderen optimaal in staat de leerstof op te nemen en genieten ze van hun dagelijkse groei in kennis. De schoolvakken op een vedische middelbare school zijn gelijk aan het reguliere middelbaar onderwijs en de scholen leiden op voor staatsexamen havo/vwo. Vedische scholen zijn neutrale scholen en staan open voor iedereen.

Voor informatie www.vedischonderwijs.nl

Informatie-avonden

Almere
Donderdag 25 januari, 20.00 uur
World Trade Center, P.J. Oudweg 1, Almere

Lelystad
Maandag 29 januari, 20.00 uur
Rivierenlaan 219, Lelystad

Amsterdam
Woensdag 31 januari, 20.00 uur, Woensdag 14 februari, 20.00 uur
Hotel Amsterdam-De Roode Leeuw, Damrak 93-94, Amsterdam

Amsterdam
Donderdag 8 februari, 20.00 uur
Nijenburg 73, Amsterdam-Buitenveldert

Rotterdam
Woensdag 28 februari, 20.00 uur, Maandag 5 maart, 20.00 uur
Heemraadssingel 103, Rotterdam

Maastricht
Dinsdag 6 maart, 20.00 uur
Hotel v.d.Valk, Nijverheidsweg 35, 6227 AL Maastricht

Heerlen
Woensdag 7 maart, 20.00 uur
Hotel v.d.Valk, Terworm 10, Heerlen

Roermond
Donderdag 8 maart, 20.00 uur
De Oranjerie, Kloosterwandplein 12, Roermond

Groningen
Maandag 12 maart, 20.00 uur
Schimmelpenninck Huys, Oosterstraat 53, Groningen

Emmen
Woensdag 14 maart, 20.00 uur
Hotel de Giraf, Van Schaikweg 55, Emmen

Leeuwarden
Dinsdag 27 maart, 20.00 uur, donderdag 29 maart, 20.00 uur
Westersingel 34, Leeuwarden